Yhteiskunta,  Kotimainen Politiikka

Tilattuna saatua

Suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä vain harvoin mikään puolue pääsee yksin briljeeraamaan saavutuksilla, joita jokin hallituskoalitio on saanut esityksinä toimitettua eduskunnan käsittelyyn asti. Koska suomalaiset hallitukset ovat kutakuinkin aina monipuoluehallituksia, kaikki niiden tekemät ratkaisut ovat enemmän tai vähemmän kompromisseja eli sovitteluratkaisuja. Ja jos joku haluaa oman puumerkkinsä näkyvän tehdyissä päätöksissä, kunnian usein ottaa itselleen pääministeri ja hänen edustamansa puolue.

Nykyisin istuvaa hallitusta kutsutaan virallisestikin yleensä Juha Sipilän hallitukseksi ja sen tekemiä päätöksiä Juha Sipilän hallituksen tekemiksi päätöksiksi. Tällöin luonnollisesti korostuu se, että keskusta – Juha Sipilän puolueena – on harjoitetun politiikan ja tehtyjen ratkaisujen ja päätösten pääarkkitehti.

Mutta onko tosiaan niin? Vaikka lukumääräisesti keskustalaisia ministereitä on hallituksessa enemmän, kuin kahden muun hallituspuolueen ministereitä, voisi olettaa, että sekä kokoomus, että perussuomalaiset haluaisivat myös oman kätensä jäljen näkyvän hallituksen tekemissä ratkaisuissa. Ja kuka sen kissan hännän nostaa, ellei kissa itse?

Äskettäin kuultiin, kun Alexander Stubb avasi omaa puheenjohtajakampanjaansa, että hänellä on näkemys, jonka mukaan tasavallan nykyhallitus on noin vuoden kestäneen toimikautensa aikana tehnyt Suomen historian kokoomuslaisinta politiikkaa. Voidaan luonnollisesti kysyä, että kukapa asiaa voi paremmin arvioida, kun kokoomuspuolueen istuva puheenjohtaja. Hänhän on puolueensa keulahahmo ja sellaisena on vastuussa puolueen aatteellisen linjan toteuttamisesta.

Tässä vaiheessa luonnollisesti herää myös kysymys, ovatko kaikki kokoomuslaiset hallituksen harjoittamasta – Stubbin määrittelemästä kokoomuslaisesta – politiikasta samaa miltä ja ennen kaikkea, ovatko keskustalaiset ja perussuomalaiset Stubbin kansa samaa mieltä. Oppositiossa Stubbia epäilemättä uskotaan, eikä hänen tarvitse asiaa edes pahemmin vakuutella. Sen verran hallitus on harjoittamassaan politiikassa unohtanut niin kutsutut keskiluokkaiset suomalaiset, kuin eläkeläiset, opiskelijat ja monet muutkin kansalaisryhmät, että jo siinä kokoomuslaisuus esiintyy sen verran selvästi, että kenellekään ei jää epätietoisuutta, kenen asialla hallitus toimissaan on ollut.

Aika näyttää poliittisen muistin pituuden ja siis sen kuinka suuri kannatus jatkossa on tällä Alexander Stubbin mainostamalla historian kokoomuslaisimmalla politiikalla. Nyt hallituksen gallupkannatus on reilusti alle 50 prosenttia. Veikkaus on, että ei kannatus jatkossa kovasti ainakaan kasva. Toistaiseksi se on kuitenkin tullut edellisissä vaaleissa tilattuna, joten iloitkaapa nyt herrapuolueen edesottamuksista, jotka tiedätte äänestäneenne nykyhallituksessa istuvia tahoja.

Comments Off on Tilattuna saatua