Liikenne

NOLLATOLERANSSI

Nollatoleranssista on tullut viime aikoina muotisana, jota sovelletaan milloin mihinkin tarkoitukseen. On sitten kysymys koulukiusaamisesta, liikenteessä noudatettavista promillemääristä tai vaikkapa jääkiekon sääntömuutoksista, se on sana, jonka avulla uskotaan ratkaistavan ilmeisesti lähes kaikki yhteiskunnassa esiintyvät ongelmat.
Viime aikoina nollatoleranssi on esiintynyt aiheena uutisissa, jotka ovat kertoneet poliisin tarkkailevan tehovalvonnan keinoin, liikenteessä noudatettavia nopeusrajoituksia. Nopeusseurannan kohteena on kantatie numero 51 ja edellytyksenä on, että nopeusrajoituksia noudatetaan nollatoleranssiperiaatteella. Kun toleranssi tarkoittaa suvaitsevuutta, sietokykyä, sietämistä, sallitun mitan, painon tai muun sellaisen poikkeamaa määrätystä arvosta, tämä merkitsee, että nollatoleranssin määräämästä nopeusrajoituksen tasosta jopa 1 km:n tuntinopeuden ylityksestä on ylittäjälle tulossa huomautus.
Sanomattakin pitäisi olla selvää, että nopeusrajoitusta osoittavat merkit tienvarsille, on asetettu noudatettaviksi. Kun seurailee vaikkapa aiheesta käytävää nettikeskustelua, muitakin näkemyksiä valitettavasti melko runsaasti esiintyy.
Mikäli olen ymmärtänyt, tehovalvontaa jatketaan koko syyskuun ajan. Ensimmäiset tulokset kertovat, että muutaman ensimmäisen päivän aikana lähes 15 000 autoilijasta ylinopeutta ajoi ainoastaan pari prosenttia. Poliisin arvion mukaan luku olisi ollut 50 prosentin luokkaa ilman tehovalvontaa. Varmaan näin, mikäli yhden kilometrin nopeudenylitys lasketaan ylinopeudeksi.
Henkilökohtaisesti suhtaudun asiaan niin, että tiettyä suvaitsevaisuutta, sietokykyä, sietämistä ja sallitun maksiminopeuden ylittäminen on oltava sallittua eli toleranssia on oltava. Meneekö raja 5 vai 10 prosentin lukemissa, on makuasia. Nollatoleranssi asettaa autoilijat eriarvoiseen asemaan. Suuri osa ihmisistä on todennäköisesti kuullut laitteesta nimeltä vakionopeudensäädin. Sellaisella ymmärtääkseni olisi käyttöä, jos pyrkimys on ajaa nollatoleranssin mukaan, nopeusrajoituksia kirjaimellisesti noudattaen. Kovin monissa autoissa sellaista ei kuitenkaan ole. Autojen nopeusmittarit eivät ole aina kovin luotettavia. Mikäli itse tarkasti ajelisin käytössäni olevan ajoneuvon nopeusmittarin näytön mukaan, olisin liikenteen jaloissa, koska mittari näyttää 7 km/h todellista nopeutta enemmän. Nollatoleranssi voi johtaa myös siihen, että aletaan ajaa liian hiljaa, kaikki kun eivät ole varmoja oman mittarilukeman oikeellisuudesta ja ajelevat ”varmuuden vuoksi” alle nopeusrajoitusten.
On myös huomioitava, että ajaminen tarkasti nollatoleranssin mukaan, nopeusmittarin seuraaminen edellyttää käsittämättömän määrän huomiokykyä ja se luonnollisesti on muun liikenteen havainnoinnista pois!

Comments Off on NOLLATOLERANSSI