Muut pakinat

“Syntisäkit”

Kateuden on väitetty kuuluvan yhtenä suomalaiskansallisena luonteenpiirteenä tämän katajaisen kansan perusolemukseen. Viime aikoina, kun erilaiset verokikkailut ja siihen yhdistetyt hallintarekisterit ynnä muu verojen välttely on ollut julkisuuden puheenaiheena, niiden vastustajia ja moittijoita on yllättävänkin usein syytetty kateudesta niitä kohtaan, joilla sattuu mammonaa olemaan jopa piilotettavaksi asti. Paitsi kyseenalaisen ja ruman tavan, kateuden kerrotaan olevan luetteloituna myös yhdeksi seitsemästä kuolemansynnistä.

Jos verokikkailun ja -kiertelyn vastustajia väitetään kateellisiksi, kovin myötätuntoinen ei ole nimitys kyseisten toimien harrastajistakaan. Heitä kun varsin yksiselitteisesti kutsutaan ahneiksi oman edun tavoittelijoiksi, jotka vastuutaan pakoillen ovat valmiita käyttämään yhteiskunnan verorahoilla tarjoamia palveluita, mutta jättävät niiden kustantamisen muiden tehtäväksi.

Jotain yhteistäkin näistä veronkiertäjistä ja heidän vastustajista löytyy. Jos kateutta on sanottu yhdeksi seitsemästä kuolemansynnistä, samalle listalle on päätynyt myös ahneus. Eli melkoisia syntisäkkejä ovat, on sitten kysymys ahneista omaa etua tavoittelevista veronkiertäjistä tai heitä kadehtiviksi väitetyistä kanssaihmisistään.

Koko alkuviikon ovat tiedotusvälineet pauhanneet veroparatiiseista ja erityisesti Panama-paljastuksista ja muiden muassa Nordea-pankin yhteyksistä kyseisiin paljastuksiin. Monenlaista arvailua ja odotusta tuntuu olevan ilmassa. Samalla kun odotetaan Björn Wahlroosin koottuja selityksiä kansalaiset odottavat muiden isokenkäisten ja ahneiden poliitikkojen sekä yritysjohtajien listaa näiden yhteyksistä veroparatiiseihin.

Mielenkiintoista on myös se, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut kantaa aiheeseen ja ilmoittanut, että veroparatiisit eivät enää anna aukotonta piilopaikkaa pimeälle rahalle. Jos tai kun tieto, jonka mukaan Nordea-pankin Luxemburgin-yksikkö on kymmenvuotisjaksolla 2004-2014 perustanut asiakkailleen noin 400 varoparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille neitsytsaarille, pitää paikkansa, voidaan epäillä, että ahneus tietyissä piireissä on ollut huomattavasti oletettua laajempaa, koska näitä veroparatiiseja maailmaan mahtuu.

Niin kuoleman synti, kun ahneuden sanotaan olevankin, se tuskin pelottaa niitä, jotka veroparatiisien suojissa verottajaa piilottelevat. Ongelma on yleismaailmallinen ja moni Sipilänkin hallituksen ongelmista tulisi ratkaistuksi, jos edes osa veronkiertäjistä ja veroparatiisien helmoissa lymyilijöistä saataisiin samanlaisten velvoitteiden piiriin, kuin muutkin kansalaiset ovat.

Comments Off on “Syntisäkit”