Omat kokemukset,  Muut pakinat

Tallentunut viisaus

Vuosien varrella on tämänkin palstan pitäjä tullut useampaan kuin yhteen tai kahteen kertaan lai-nanneeksi suomalaisia, kansan suussa ja ajoittain myös erittäin ahkerassa käytössä olleita ja siellä hioutuneita sanontoja, sananlaskuja, kansanviisauksia tai miksi kukin niitä haluaa kutsua. Siitä huo-limatta, että tuo mainittu sanontoihin tallentunut kansanviisaus, kokemuspohjainen elämäntaito tai muu tuleville sukupolville säästetty tieto ei välttämättä – ainakaan sanonnan muodossa – aina avau-du nykyihmisille, sieltä halutessaan saattaa löytää hyvinkin pätevää ja käyttökelpoista tietoa.

Sanontoja löytyy eri käyttötarkoituksiin niin kansallisella, kuin maakunnallisella tasolla eivätkä paikallisetkaan viisaudet tai kokemuspohjainen tietämys mitään aivan harvinaista herkkua sillä sa-ralla ole. Maakunnalliset tarinat eri heimojen ihmisistä ovat kaikille tuttuja. Hitaat hämäläiset, um-pikierot savolaiset ja mahtipontisuuttaan uhoavat pohjalaiset ovat luonteenpiirteinä sellaista perimä-tietoa tai -kulttuuria, että niitä taisi jo Topeliuskin aikoinaan käyttää hyväkseen kertoessaan suoma-laisista kansanluonteista.

Kansanperinteen tutkijoilla lienee keinonsa ja konstinsa, millä punnitsevat erilaisia kansanviisauk-sia ja sitä, mistä mikin on lähtöisin eikä tämän kirjoittajalla ole käytettävissään siihen verrattavaa tietoa tai osaamista. Siitä huolimatta viehtymystä kansan suussa karttuneeseen ja sen mielissä säily-neisiin sanontoihin on palstanpitäjällä melkoinen. Kun otsikoin tämänkertaisen tekstini, ajatus liik-kui sanonnassa ”Mitä enemmän tietää, sitä paremmin huomaa, kuinka paljon enemmän vielä pitäisi tietää”. En tunne, enkä tiedä mitään, edellä mainitun sanonnan taustoista, mutta jostain syystä se Piruparan mielessä assosioituu toisen kansanviisauden – ”On vaikea oppia ymmärtämään tietämät-tömien typeryyttä” – kanssa.

Kuten tuli mainittua, sanonnoilla ja kansanviisauksilla on usein myös maakunnallista pohjaa tai taustaa. Syntymäkotimaakunnastani Pohjanmaalta on lähtöisin yksi lempisanonnoistani, joka kai-kessa yksinkertaisuudessaan kuuluu: ”Vanhoos akoos asuu viisaus”. Vaikka tämänkään sanonnan taustat eivät ole sen tarkemmin tiedossani, olettaa sopii, että kokemusta ajatuksen oivaltajalla lienee ollut. Jostain syystä sanonta ei välttämättä ole kovin suosittu asianomaisten ”akkojen” keskuudessa. Valistunut arvaukseni on, että syy johtuu viittauksesta viisauden sijaintikohteen ikään. Kukapa ei antaisi omaa tomumajaansa viisauden asuin- ja / tai olinpaikaksi. Mutta aivan toinen asia on myön-tää, että kyseinen tomumaja, etenkin naispuolinen sellainen, on jo vanha.

Comments Off on Tallentunut viisaus