Muut pakinat

Tammikuun tilastoja

Tammikuusta on palstanpitäjälle vuosien saatossa muodostunut jonkinlainen tilastokuukausi. Tilastoitavaa ei toki ole kovin montaa asiaa eikä niiden toteamisessa aikaa kauan kulu, mutta kun näin sunnuntai-iltana aihepiiri tiistain kolumnille sattuu olemaan hieman hakusessa, niin kerrottakoon nyt tilastotietona, että tammikuu 2016 on se ajankohta, kun Loviisan Sanomissa ilmestyy 1400. Piruparan pakina.

Kun vuonna 2001 aloitin niiden kirjoittamisen, kysymys oli alkuun siitä, mitä nykyinen sisäministeri Petteri Orpo on katsonut aiheelliseksi ehdotella vasta 15 vuotta myöhemmin. Eli niin kutsuttujen halpa- tai paremminkin ilmaistyömarkkinoiden rakentamisesta Suomeen. Jo tuolloin vuonna 2001, kuten jo aika pitkään sitä ennen, Suomessa on työmarkkinoilla ollut niin kutsutusti kahden kerroksen väkeä – ihan virallisestikin. Työvoimaviranomaisten ylläpitämään ja valvomaan työvoimakoulutukseen on ainakin 1990-luvun alun talouslamasta lähtien kuulunut erilaista ja eri pituista ja eri tasoista työharjoittelua, joka on mahdollistanut työnantajille ilmaisen työvoiman käytön viranomaisten armollisessa suojeluksessa. Piruparka aloitti palstansa pitämisen vuonna 2001 juuri tuollaisena ilmaisena työvoimakoulutusharjoittelijana.

Näitä tammikuun tilastoja tuumaillessa tulee aivan käskemättä mieleen se, että löytyyköhän tasavallan kaikilta työvoimaviranomaisilta tilastot siitä, kuinka paljon heidän suosiollisella myötävaikutuksella Suomessa on viimeisen neljännesvuosisadan aikana teetetty työharjoittelujaksoilla ilmaista työtä ja kuinka suuri hyöty siitä on tullut eri työnantajille. En minä Loviisan Sanomia syytä. Itsehän olin – työvoimakurssilta saamani ohjeistuksen mukaan – tyrkyttämässä maksuttomia palveluksiani. Ja varsin pian eli harjoittelujakson päätyttyä, aloin toki saada myös taloudellista korvausta menetetystä vapaa-ajasta. Mutta on olemassa myös sellaisia työnantajia, jotka käyttävät jatkuvasti nimenomaan ilmaista harjoittelijatyövoimaa. Myös siitä Piruparalla on omakohtaista kokemusta, johon saatan palata joskus myöhemmin.

Nyt olen kuitenkin ollut kunniallisesti eläkkeellä jo vuosia, mutta viikkorutiineihini on viimeksi kuluneiden lähes15 vuoden aikana kuulunut kirjoittaa pakina tai kolumni tai mielipidekirjoitus (nimityksen voi valita vapaasti) kaksi kertaa viikossa Loviisan Sanomiin. Muutama sairastuminen on toki vuosien saatossa sotkenut hieman kuvioita, mutta muuten Piruparan pakina on edellä mainittuna aikana julkaistu lähes jokaisessa ilmestyneessä Loviisan Sanomien numerossa.

Comments Off on Tammikuun tilastoja