Omat kokemukset,  Muut pakinat

Turhauttavaa

En todellakaan tiedä, olenko ainoa, joka reilusti yli 50 vuotta kestäneen harjoittelun jälkeen en ole tottunut tai oppinut niin kutsuttujen mainosrahoitteisten televisiokanavien harjoittamaan mainosterroriin, jolla pätkitään televisio-ohjelmia mainoskatkoilla. Sillä terrorismina minä sen koen edelleen vielä yli 50 vuoden jälkeenkin. Se nimittäin ärsytti jo silloin, kun Suomessa oli ainoastaan yksi televisiokanava ja Mainos TV:llä oli omat ostetut lähetysaikansa sen puitteissa. Ärsytys on vuosien saatossa muuttunut tylsistyneeksi turhautumiseksi, jota toki jonkin verran on helpottanut kaukosäädinten olemassaolo. Edes takamustaan ei tarvitse sohvalta tai nojatuolista nostaa, kun voi kanavaa vaihtamalla hieman helpottaa noita tylsän turhautumisen tuntemuksia.

Ei sillä, että näiltä niin kutsutuilta tavallisilta mainoskanavilta mitään kovin tähdellistä katsottavaa ohjelmaa edes tulisi. Sillä katsojaluvuilla mahdollisesti elvistelemään päässeet ohjelmat (kuten urheiluohjelmat) on siirretty erityisille rahastuskanaville, joilla nämä mainoskanavat rahastavat paitsi mainostajia, myös näiden mainosten mahdollisia katsojia.

Toinen lähes yhtä turhauttava asia on se, että uutislähetykset – ja tämä koskee myös Ylen uutisia – ovat ottaneet käyttöön iltapäivä- ja aikakausilehtien paperiversioista tutuksi tulleet lööppikäytännöt ja lehden etukansimainonnan. Eli uutistenlukijat, tai tai uutisankkurit tai miksi näitä luotettavuuden perikuvina itseään pitäviä sananjulistajia kutsutaankin, lukevat jonkun vihjeen jostain uutisesta ja kertovat, että lisätietoa on luettavissa nettisivuiltamme. Eli samaan malliin kuin lööpeissä. Suurin kirjaimin esitellään raflaavia otsikoita ja uutisaiheita, joiden oletetaan kiinnostavan ostavaa rahvasta ja kun lehteä selaa tai vastaavasti tutkii uutisten nettisivuja niin kutakuinkin tyhjää jää käteen. Siis varsin turhauttavaa tuokin. No, myönnän, että en kovin usein ole noita neuvottuja nettisivuja tullut katselleeksi. Sen verran joskus kuitenkin, että on kanttia kertoa turhauttavasta kokemuksesta.

Sekin tässä iltana eräänä tupsahti mieleen, että miksi ei näiden ohjelmia katkovien ja pätkivien mainosten kanssa voisi käyttää samaa toimintamallia tai formaattia kuin uutisissakin. Uutisethan kuitenkin lienevät yksi katsotuimmista televisio-ohjelmista. Se tarkoittaisi, että ohjelman alussa ja / tai lopussa voisi olla luettelo ohjelman kustantaneista firmoista ja neuvo, että lisätietoja on saatavissa kunkin firman nettisivuilta. Näin päästäisiin turhauttavista mainoskatkoista ja ne joita ohjelmankustantajayritysten tuotteet kiinnostavat, voisivat tutustua niihin näiden nettisivuilla omalla ajallaan.

Annan idean kohtuuhinnalla kenen tahansa käyttöön.