Muut pakinat

Yleistä tietoa

Yleistiedosta vai pitäisikö puhua yleissivistyksestä, tuntuu tulleen enemmän tai vähemmän katoavaa kansanperinnettä. Kun kuuluu ikäluokkiin, joka yleistiedon ylläpitämisen ja joskus jopa lisäämisen muotona käyttää pääasiassa lukemista ja television katselua, myös sellaisen tv-ohjelman kun “Haluatko miljonääriksi” paluu ohjelmistoon on tullut huomioiduksi – ja jopa seuratuksi.

Myönnän toki auliisti aukot omassa yleistiedon tasossani. Päinvastoin, kun moni kyseiseen kisaan osallistuva kilpailija, itse en olisi viime viikkoina osannut vastata yhteenkään kysymykseen, joka on koskenut tavalla tai toisella nykymusiikkia ja sen esittäjiä. Jotkut tietokonepeleihin liittyvät kysymykset ovat olleet myös täysin tietämykseni ulkopuolella. Toisaalta en osaa sanoa, missä kyseisiin aihepiireihin liittyvillä tiedolla olisi käytännössä edes käyttöä.

Olen kuullut väitettävän, että nykyisin ei kannata mitään edes painaa mieleensä tai muistaa, kunhan vaan käyttää ohjetta (KVG) ja kun nykyteknologialla erilaiset hakukoneet ovat käytettävissä missä tahansa ja mihin kellonaikaan tahansa, niin tietoa löytyy.

Yleistiedolla tarkoitettaneen yleistä tietämystä usealta eri alalta. Toki jotkut ovat, jopa julkisesti, olleet sitä mieltä, että suomalaisten yleistieto on riittävä, kuhan muistaa kaikki tasavallan presidentit nimeltä. No, se ei kovin laajaa tietomäärää osoita eikä kummoista muistia vaadi, että muistaa 12 nimeä, saman verran on kuukausia vuodessa, eikä niiden hallinta liene kovinkaan monelle ongelma. Toisaalta vaikkapa seitsemän kääpiön nimien muistaminen Lumikki-sadusta saattaa olla monelle ylivoimaista. Voidaan tietysti kysyä, missä moisilla kääpiönimillä ja niiden tietämyksellä olisi niilläkään käyttöä?

Yleistietoa testataan usein tietokilpailuilla. Niitä on televisiostakin tullut vuosikymmenten saatossa ilmeisesti satoja erilaisia. Nykyisin, kun ohjelmistoon ei mahdu juuri muuta kun kokkiohjelmia, kansalaisilla ei ole tilaisuutta testata omaakaan yleistiedon tasoaan. Joskus takavuosina, silloin kun tämänkin kirjoittaja kulutti aikaansa ja kyynärpäitään kapakkapöydän ääressä, siellä käytiin tietokilpailuja usein iltapäivälehtien päivittäisillä kysymyspaketeilla.

Ja lopuksi pari yleissivistävää knoppikysymystä. Mies katsoi kuvaa ja sanoi: Veljiä ja sisaria ei minulla ole, mutta tuon kuvan esittämän miehen isä on minun isäni poika. Kuka oli kuvassa?

Ja toinen. Kauppias möi sokerivarastonsa loppuun. Sitä riitti kolmelle asiakkaalle. Ensimmäinen osti varastosta puolet ja puolikiloa, toinen jäljelle jääneestä määrästä puolet ja puoli kiloa ja viimeinen edelleen jäljellä olevasta sokerista puolet ja puolikiloa. Paljonko sokeria alunperin oli?

Comments Off on Yleistä tietoa