Eurooppa

EU-armeija – haihatteluako?

Heti alkuun on todettava, että oli jonkinlainen yllätys kuulla, että Euroopan komissioin puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli tässä päivänä erään esittänyt ajatuksen EU:n omasta armeijasta. Se sen sijaan ei ollut mikään yllätys, että Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarrautui hyvinkin innokkaanoloisesti ajatukseen, sillä jonkinlainen EU-armeija tai muu EU:n yhteinen puolustusmekanismi oli esillä aika paljon jo hänen presidenttikampanjoissaan aikoinaan.

Se, että esitys tuli nyt Euroopan unionin ja sen komissioin puheenjohtajan taholta, tuntui hyvin oudolta, etten sanoisi suorastaan absurdilta. Ei sitten millään mene tällaisen tavallisen palstanpitäjän arkijärkeen, että EU-maat, joista suuri enemmistö kuuluu jo nyt Natoon, olisivat halukkaita perustamaan sen lisäksi ja rinnalle vielä uuden puolustusjärjestelmän.

Joidenkin mielestä saattaisi olla tietysti niin, että Euroopan unionin antamat turvatakuut tai jopa jonkinlainen EU-armeija saattaisivat olla Suomen kannalta helpommin toteutettava vaihtoehto kuin vaikkapa liittyminen Natoon. On kuitenkin niin, että jotain vastaan tuollainen armeija myös EU-tasolla olisi kai suunnattava, eikä näin äkkiseltään mieleen tule muuta vaihtoehtoa sellaiseksi kuin Venäjä, joten siihen tarkoitukseen riittänee Nato, ainakin siihen kuuluville maille. Sellaiseen solidaarisuuteen tuskin kukaan uskoo, että Natoon kuuluvat EU-maat lähtisivät omalta osaltaan vielä rahoittamaan jotain uutta EU-armeijaa, jotta sotilasliittoon kuulumattomat maat, kuten Suomi saisivat nekin jonkinlaiset turvatakuut.

Tiedotusvälineet kertoivat äskettäin, että eduskunnan turvallisuuspoliittisessa keskustelussa pääministeri Alexander Stubb oli lähes ainoa, joka puolusti EU-armeijaa. Ehkä lojaalisuudesta tasavallan presidentin näkemystä kohtaan tai sitten vaan omasta innostuksestaan. Toisaalta vanhan, Kari Suomalaisen luoman, kokoomushahmon – kypäräpäisen papin – päässä se kypärä istuu edelleen varsin tanakasti, vaikka papin liperit siltä on ominutkin suurelta osin Päivi Räsäsen manipuloimat kristillisdemokraatit.

Tässä yhteydessä ei tietenkään voi unohtaa niin kutsuttuja EU:n nopean toiminnan joukkoja, joissa Suomikin omalta osaltaan on mukana, mutta joilla ei koskaan ole ollut mitään varsinaista toimintaa, joitain yhteisiä harjoituksia mahdollisesti lukuun ottamatta. Ihan halpaa ei tällaisenkaan valmiuden ylläpito ole – semminkään, kun yhteisestä vihollisesta ei ole edes tietoa.

Kun otsikon perään olen merkinnyt kysymysmerkin, totean omana käsityksenäni tähän lopuksi, että: Kyllä, puhdasta haihattelua kaikki puheet EU-armeijasta. Sellaisen toteutuminen on puhdasta utopiaa niin kauan, kuin Nato on olemassa.

Comments Off on EU-armeija – haihatteluako?