Yhteiskunta,  Juhlat

Arkipyhät

Arkipyhät ja niiden siirtäminen jälleen kerran viikonloppujen yhteyteen nousee esiin säännöllisin väliajoin. Mainittuja arkipyhiä – tai ainakin osaa niistä – siirreltiin joskus 1980-luvulla ensin lähimpään viikonloppulauantaihin, mutta muutaman vuoden kokeilun jälkeen niitä on palauteltu ennalleen ja nyt on siis vuorossa uusi vaatimus siirrosta. Vaatimuksen julkitoi äskettäin Ylen Tv 1:n Arto Nybergin haastatteluohjelmassa sekatavarakauppias Kyösti Kakkonen. Ensikuulemalta, ei siis kovin yllättävä taho kun tiedetään, että arkipyhien vuoksi muiden mukana, myös Kyösti Kakkosen sekatavarakaupat menettävät myyntiään ja Kyösti Kakkonen tietenkin myyntivoittojaan.

Kun oman edun tavoittelu, josta käytetään nykytermiä henkilökohtainen ahneus, jostain syystä kainostuttaa, se puetaan varsin usein kansakunnan edun tai muun yleisen hyvän nimissä erilaisiin hämääviin huolenaiheisiin. Kakkonenkin näytti olevan ensisijaisesti harmissaan arkipyhien suomalaiselle yhteiskunnalle aiheuttamista taloudellisista menetyksistä.

Kun haastattelu eteni, sekatavarakauppias Kakkonen julistautui paitsi uskonnolliseksi, myös isänmaalliseksi ihmiseksi. Sekään ei ollut mitään uutta. Kehittyvien maakuntien Suomi-niminen ”hyvä veli kerho” – jonka myötävaikutuksella Kakkonenkin pääsi, ellei nyt maailman, niin Suomen julkimokartalle ainakin – tunnistettiin varsin kiinteästi kypäräpäisen papin aatemaailman hengenheimolaisena. Nuo isänmaalliset ja uskonnolliset aatteet pehmentävät Kakkosen, kansakunnan edun nimissä esittämiä arkipyhien siirtovaatimuksia kuitenkin siinä määrin, että itsenäisyyspäivää hän sallisi vietettävän sen oikealla paikalla joulukuun kuudentena. Myös joulun hän antaisi olla sillä paikalla, joka sille kalenterissa kunakin vuonna on merkitty. Sen sijaan suurinta harmia ja huolta sekatavarakauppias näytti kantavan vapusta. Vappu, jota jo pitkään on vietetty kevään ja ylioppilaiden ohella myös työn ja työväen juhlana, näyttää närästävän sekatavarakauppiasta erityisesti. Hän esitti – ilmeisesti ihan itse keksimänsä ajatuksen – että vappua, jota vietetään siis työn juhlana, vietettäisiin nimensä mukaisesti työtä tekemällä. Myönnän, että en tiedä, miten sekatavarakauppiaiden keskuudessa on tapana viettää juhlaa ja irrottautua arjesta. Mutta jos heidän porukoissaan juhlalla ja työllä ei ole mitään eroa, vaan elämä ja arki ei eroa juhlasta, tilanne on kansakunnan edun kannalta todella huolestuttava.

Kun vähintäänkin vaivaantuneena, Kakkonen näytti oivaltavan, että lähes kaikki arkipyhät ovat uskonnollisperäisiä, hän antoi omasta uskonnollisesta vakaumuskeskeisyydestään hieman periksi. Hän lupasi pysyä vaatimuksissaan helatorstain suhteen, kunhan vapun poistaminen arkipyhien joukosta vain toteutuu. Siinä vappu-kammossaan ja sen aiheuttamassa ketutuksessa sekatavarakauppias taisi unohtaa vielä yhden uskonnollisen arkipyhän eli loppiaisen.