Kansainvälinen politiikka,  Muut pakinat

Kerrankin asiantynkää

Nykyinen eduskunta ja sen myötä tasavallan hallitus vetelevät viimeisiään. Rintaan takomiseen tai muuhun elvistelyyn ei ole aihetta. Se näkyy jo siinä, että kovin kummoisia kouluarvosanoja eivät ministerit kansalaisilta saaneet. Edes ministeriluokan priimus eli Erkki Tuomioja ei saanut kansalaisilta arvosanakseen kuin vajaa 7,5, joka muistini mukaan vastaa tasoa tyydyttävä.

Myönnän auliisti myös sen, että useinkaan en ole ollut samaa mieltä kovin monen nykyministerin kanssa ja kaikkein vähiten ehkä puolustusministeri Carl Haglundin ajatukset ovat sivunneet omiani. Syy ei – ainakaan yksinomaan – ole ollut ennakkoluuloisuudessa hänen Rkp:läisyyttä kohtaan, vaikka edeltäjänsä Stefan Wallin aikoinaan antoi valikoiduilla ja tarkoitushakuisilla varuskuntalakkautuksillaan ihan kylliksi aihetta myös siihen.

Ei ole pitkä aika siitä, kun eduskunnan lakivaliokunta jätti ottamatta käsiteltäväkseen demareiden kansanedustaja Suna Kymäläisen aloitetteen venäläisten ja muiden Euroopan talousalueen ulkopuolisten kiinteistöostojen rajoittamisesta. Aloite saattoi tuolloin olla monen mielestä ainakin hätävarjelun liioittelua, ellei peräti vainoharhaisuutta.

Näistä ulkomaalaisten maa- ja kiinteistökaupoista on toki puhuttu paljon ja vaikka valtaosa niistä lienee aivan tavallisten ihmisten tekemiä kauppoja, myös kansallinen turvallisuusintressi yhä useammin näyttäisi tulevan esiin. Maa- ja kiinteistökaupat linkkimastojen tai armeija varikoiden lähettyviltä ovat puhuttaneet. Eikä sekään voi olla herättämättä ajatuksia, että Kaakkois-Suomessa käytöstä poistettuja rajavartioasemia on siirtynyt venäläisomistukseen.

Puolustusministeri Carl Haglund siis kiinnitti maanpuolustuskurssin avajaisissa huomiota ulkomaalaisten tekemiin maa- ja kiinteistökauppoihin. Ja vaikka asiaa ei kovin suureen ääneen julistetakaan, kysymys on nimenomaan venäläisten tekemistä maa- ja kiinteistökaupoista. Suomessahan on valmiuslaki ja puolustustilalaki, jotka mahdollistavat sotatilan aikana tai sellaisen uhatessa pakkolunastukset ja muutkin pakkotoimet. Nyt puolustusministeri Haglund on kiinnittänyt huomiota noihin mainittuihin kiinteistökauppoihin – joista siis tämän kirjoittaja on hänen kanssaan samaa mieltä – ja on ehdottanut, että Suomen valtiolla pitäisi olla mahdollisuus puuttua suunniteltuihin kauppoihin sen verran aikaisessa vaiheessa, että ne tarvittaessa voitaisiin etuosto-oikeudella tai muulla tavalla vaikka estää.

Mikäli olen ymmärtänyt, varsin monella taholla ollaan samoilla linjoilla puolustusministeri Haglundin kanssa. Ajat ovat toki muuttuneet, mutta ainakaan eduskunnan puolustusvaliokunnan edustajat (puheenjohtaja Jussi Niinistö, varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen ja jäsen Pekka Haavisto) eivät äskettäisessä televisiohaastattelussa leimanneet Haglundin esitystä hätävarjelun liioitteluksi saati vainoharhaisuudeksi.

Comments Off on Kerrankin asiantynkää