Kotimainen Politiikka,  Kansainvälinen politiikka

Vertako nenästä?

Tätä kirjoitettaessa (keskiviikkona) on uutisoitu alkaneesta amerikkalaiskoneiden yhteisharjoituksesta Suomen ilmavoimien kanssa. Siitä lähtien, kun kyseisestä harjoituksesta tiedotettiin kansalaisille, erilaisissa yhteyksissä on kyseenalaistettu koko harjoittelu ja sellaisiakin näkemyksiä on esitetty, että tämänkaltaisilla harjoituksilla Suomi kaivaa verta nenästään, jolla väitteellä on kaiketi viitattu Venäjän suhtautumiseen moisiin harjoitteisiin oman rajansa tuntumassa.

Sen verran arkaluonteisesta – vaikkakin lopulta kohtalaisen julkisesta – asiasta on kyse, että kaikkia aiheeseen liittyviä detaljeita ei kansalaisille todennäköisesti kerrota. Eikä tietenkään tarvitsekaan. Niin paljon amerikkalaiskoneiden vierailu on kuitenkin herättänyt ennakkokohua, että ihan olankohautuksella tai sammutetuin lyhdyin ei asiaa voi ohittaa.

Voidaan luonnollisesti kysyä, kun samaan aikaan Itämerellä venäläiskoneet uhittelevat Naton kalustolle ja Suomessa järjestetään vierailuksi kutsuttu harjoitus suomen ilmavoimien ja amerikkalaisten kesken, että liittyvätkö nämä jotenkin toisiinsa. Sitä tuskin – ainakaan virallisesti – kukaan myöntää, mutta kukaan ei kiellä kysymästä. Monia muitakin kysymyksiä aihe herättää. Sen verran suomalaispilotit ovat saaneet tunnustusta taidoistaan ja osaamisestaan amerikkalaisilta, että ilkeämielisesti voisi heittää, että kehujako suomalaiset ovat kerjäämässä. Mielenkiintoista on myös havaita, kuinka innokkaana muiden muassa ulkoministeri Timo Soini on ollut pelkästä ajatuksesta, että Suomi pääsisi mukaan amerikkalaiseen kultapossukerhoon. Tämä Amerikan palvonta yrittänee tietenkin olla jonkinlainen peitetarina Nato-palvonnalle, mutta Suomen itärajan takana tuskin kovin paljon edes erotellaan, onko kysymys Natosta vai Yhdysvalloista.

Jossain joku on myös väittänyt, että amerikkalaiskoneiden harjoitusvisiitti saattaisi olla jopa myynninedistämismatka, jolla jenkkikoneiden erinomaisuutta esitellään. Sekin toki on mahdollista, mutta mikäli olen ymmärtänyt, sitä ei olla julkisuudessa myönnetty, vaikka sekin tiedetään, että Suomen Hornet-kalusto on lähiaikoina saavuttamassa käyttöikänsä pään.

Me täällä eteläisessä Suomessa emme tiedä mitään ilmasotaharjoituksista, jotka keskittyvät Rissalan harjoitusalueelle sekä Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin rajaamalle alueelle ja jatkuvat ymmärtääkseni aina 20.5. asti. Toivoa sopii, että toiminta vastaa tarkoitustaan ja siitä on haittojen ohella muutakin hyötyä kuin sitä, että suomalaiset pääsevät häntää heilutellen tekemään itseään amerikkalaisille tykö.

Comments Off on Vertako nenästä?