Yhteiskunta,  Kotimainen Politiikka

Itkupillit

En muista koskaan ottaneeni – ainakaan julkisesti – kantaa ikuisuuskysymykseen: Saako mies itkeä? Tulkoon tässä ja nyt todettua oma näkemykseni, että saa toki, jos itkettää. Toinen kysymys, joka viime aikoina on heräillyt kuuluu: Pitääkö miehen itkeä? Ja missä tilanteessa?

Myönnän sarkasmini, mutta tuntuu ihan oikeasti, että ainakin puoluejohtajien osaamisalueeseen kuuluu nykyisin tirauttaa muutama kyynel sopivassa tilanteessa naama kurtulleen vääntyneenä. Ei ole väliä sillä onko kysymyksessä sitten poispotkittu tai toimensa säilyttämään kyennyt puoluepamppu. Sen verran noita liikutuksen kyyneleitä on esitetty julkisestikin, että herää kysymys, ovatko asialla olleet jotkut imagokonsultit tai muut tapakulttuurikouluttajat. Jonkinlaisena sääntönä näyttäisi olevan, että liikuttuneisuuden julkituominen on sitä tärkeämpää, mitä enemmän ihmisiä ja ennen kaikkea kameroita – tilanteen ikuistamiseen – on paikalla.

Jos – kuten todettu – kysymyksessä on joidenkin imagokonsulttien oivaltama tehostekikkailu tiettyjen empatiataitojen tai henkilön herkkyysominaisuuksien korostaminen, opit ovat mitä ilmeisimmin menneet perille ja uponneet hedelmälliseen maaperään. Sen verran yleistä julkinen kyynelehtiminen tuntuu olevan nimenomaan miespuolisten henkilöiden keskuudessa. Ehkä jossain nähdään jopa merkittävääkin lisäarvoa itkua vääntävissä miespuolisissa poliitikoissa. Mene ja tiedä? Itkevä mies saattaa toki kerätä sympatiapisteitä ja häntä saatetaan pitää jopa inhimillisenä johtajana. Itse koen lähinnä vaivautuneisuutta tai suoranaista myötähäpeää, vaikka katsoisin noita itkupillejä ainoastaan televisiosta. Ja totta on, että televisio eivätkä toki muukaan media jätä tilaisuutta käyttämättä, jos saavat zoomattua itkua vääntävän julkkispoliitikon julkaistaviin kuviin.

Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä saattaa näyttää. Liikuttunut tai suorastaan itkevä poliitikko on saattanut harjoitella tunneilmaisuaan peilin edessä sen verran ahkerasti, että lopputulos olisi tarpeeksi uskottava. Jonkinlainen muoti-ilmiö lienee kuitenkin kysymyksessä.