Kotimainen Politiikka

Kokoomuslaista kepulaisuutta

Vanhan sanonnan mukaan vahingonilo on sitä parasta iloa. Mene ja tiedä? Kun viime viikolla raportoitiin, että Valtiontalouden tarkastusvirasto on käynnistänyt laillisuustarkastuksen, jossa selvitetään muun muassa, onko Finavian tappiollisten johdannaiskauppojen selvittelyssä toimittu valtion edun mukaisesti, uutinen aiheutti palstanpitäjässä yllättävänkin vahingoniloisia tuntemuksia.

Iltalehden julkaisemien tietojen mukaan raportti moittii poikkeuksellisen kovin sanamuodoin Finavian omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Anne Berneriä. Ministerin muun muassa todetaan puuttuneen rajusti Finavian toimintaan vastoin lähes kaikkia omistajaohjauksen pelisääntöjä.

Tämän kirjoittaja ei ollut ainoa, jonka suu loksahti silloin, kun julkisuuteen aikoinaan tiedotettiin, että Anne Berner oli valittu hallituksen ministeriksi keskustan mandaatilla. Sitä vanhaa ja perinteistä alkiolaisuutta, jota joku ehkä väittää vielä keskustan riveistä jostain löytyvän, ei takuuvarmasti löydy Anne Berneristä. Sellaisessa tutkimuksessa, missä mitattiin ministerien suosiota eri puolueiden keskuudessa selvisi, että Bernerin kannatus oli kepuakin suuremaa juuri kokoomuksen piirissä. Jota tulosta tuskin kukaan ihmettelee, jos on seurannut ministeri Bernerin edesottamuksia ministeritoimissaan.

Laillisuustarkastus ministeriön toiminnasta ei ole ihan jokapäiväinen juttu. Tilannetta voitaneenkin pitää lähinnä harvinaisena ja ennen kaikkea varsin vakavana asiana. Koko operaation kerrotaan saaneen alkunsa jo viime vuoden lopulla, jolloin liikenneministeri Anne Berner kieltäytyi kutsumasta koolle Finavian yhtiökokousta, jossa olisi voitu päättää jopa kanteista miljoonatappioiden perimiseksi. Tällä kerta mieleen tulee sanonta: Kenen lauluja laulat, sen leipää syöt.

On aivan toinen ja tietenkin lainoppineiden asia arvioida voidaanko ministeri Berneriä mahdollisesti syyttää tehdystä virheestä. Tämän kirjoittajan lakitietämys ei siihen riitä, mutta pelkkä ajatus siitä, että ministeri Berner, joka ministeriaikaisella toiminnallaan on aiheuttanut erityisen suurta ärtymystä kansalaisten keskuudessa, olisi joutumassa toimistaan edesvastuuseen, herättää ainakin tämän palstan pitäjässä varsin riemastuttavia ajatuksia.

Eri tahoilta on esitetty näkemyksiä, että ministeri Bernerin on hyvin vaikea jatkaa tehtävässään. Pääministeri Sipilänkin luottoministerinä joskus mainittu Berner on omassa ylimielisyydessään ja itseriittoisuudessaan osoittanut erittäin suurta kansalaisten aliarvioimista ja jopa suoranaista halveksuntaa. Sellaiseen ei edes kokoomusmielisellä keskustaministerillä ole oikeutusta.

Comments Off on Kokoomuslaista kepulaisuutta