Kotimainen Politiikka

Suunnitelmia riittää

Taas kuuluu kummia. Sitä palstanpitäjä jo taisi olettaa, että kun edustajamme kansakunnan kaapin päällä ovat vielä viikkoja kesälaitumilla, niin myös hallitus hieman vetäisi henkeä ja jättäisi tavallisen kansan kyykyttämisen ja herrojen työnantajien paapomisen hieman vähemmälle. Niin vaan ei näytä käyvän ja helteistä huolimatta tasavallan porvarihallituksen taholta löytyy suunnitelmia työnantajan olon helpottamiseksi, joka siis käytännössä tarkoittaa yritysverojen keventämistä. Kyseisen toimen toivotaan lisäävän yritysten investointihalukkuutta, jonka edelleen toivotaan lisäävän työpaikkoja. Täytyy huomata, että tästäkin suunnitelmasta odotettavissa oleva hyöty – kuten hallituksen toimissa aiemminkin – on pelkkien toiveiden varassa.

Näitä yrityksiä helpottavia täyttymättömien toiveiden suunnitelmia ja hankkeita on viime vuosina ollut sen verran paljon, että usko niiden tehoon ja käyttökelpoisuuteen on jo tähän mennessä rapistunut. Näin äkkiä tulee mieleen Matti Vanhasen hallituksen poistamat miljardiluokan Kela-maksut yrityksiltä. Sillä toivottiin lisättävän työpaikkoja 100 000. Ei lisännyt. Kataisen johtaman hallituksen vuoro oli lisätä toteutumattomia toiveita 1,5 miljardilla eurolla laskemalla yhteisöveroa 4,5 prosentilla. Mikäli muistan oikein, myös sen seurauksena toivottiin synnytettävän uusia työpaikkoja sama 100 000. Eipä vaan ole näkynyt niitäkään. Jaettavissa osingoissa sen sijaan vero- ja maksualennukset ovat uutisten mukaan näkyneet. Äskettäin hyväksytty Kiky-sopimus tietää yrityksille 2 miljardin (2000 000 000) euron helpotuksia. Sen pitäisi aikaansaada 110 000 uutta työpaikkaa. Sekin pelkkien toiveiden varassa.

Viime päivinä esitettyjen uutisten mukaan maan hallitus on taas siis suunnittelemassa yhtä uutta veroalea yrityksille, jonka tarkoituksena, kuten todettu, olisi investointihalukkuuden lisääminen ja uusien työpaikkojen ilmaantuminen. Tällainen veroale on tiettävästi nimenomaan keskustan toivelistalla. Suunnitelmaan kuulunee niin sanotun investointivarauksen käyttöönotto, joka tarkoittanee, että jos yritys käyttää varauksen tietyn ajan kuluessa investointeihin, niin sen ei tarvitse maksaa varaukseen kohdistuvaa yhteisöveroa. Jotenkin mieleen tulee jonkinlainen déjà-vu ilmiö eli aivan kun Suomessa olisi ollut käytössä joku vastaavanlainen järjestelmä ja että se olisi purettu (olisiko ollut Esko Ahon hallituksen toimesta).

Joku asiantuntija on ehtinyt myös lausua kantansa tähän uuteen veroalesuunnitelmaan ja sen mukaan tällainen järjestelmä mahdollistaisi epätoivotun verosuunnittelun käytön yrityksissä, joka ainakin tämän kirjoittajan ymmärryksen mukaan tarkoittaa suomeksi veronkiertoa ja muuta verokeinottelua.

Comments Off on Suunnitelmia riittää