Yhteiskunta,  Kotimainen Politiikka

Vaatimatonta

Varsin vaatimattomia olivat tapahtumat viikonloppuna, jota mainostettiin jopa ilmeisen vakavissaan suomalaisen politiikan superviikonlopuksi. Puoluekokouksia toki pidettiin ja varmaan sisäpiiriläisille jotain kiinnostavaa tapahtuikin, mutta suurta yleisöä ei päästy yllättämään.

Uutta puheenjohtajaa olivat valitsemassa paitsi kokoomus, myös kaksi pikkuruista oppositiopuoluetta eli Vasemmistoliitto ja RKP. Jonkinlaista draamaa ilmeisesti kokoomuksen puheenjohtajavalintaan yritettiin saada aikaiseksi, mutta täysin ennakkoarvailujen mukaan systeemit sujuivat. Puolueiden puheenjohtajavalinnat ovat tietenkin niiden omia asioita, mutta kun valittavana on keulahahmo myös yhdelle hallituspuolueelle, se luonnollisesti huomioidaan muuallakin ja ehkä juuri siksi kokoomuksen uuteen puheenjohtajaan kiinnitettiin erityistä huomiota. Nyt kun on kaikkien tiedossa, että Petteri Orpo johtaa jatkossa kokoomusta ja on keksitty, että kolmen ässän hallituksesta tuli hetkessä SOS-hallitus, voidaan ruveta seurailemaan, onko hallitus tuomasta pelastusta suomalaisille sieluille, vai onko se sitä itselleen anelemassa.

Ministerinimiä joka tapauksessa vaihtuu. Orpo ottanee Stubbilta valtiovarainministerin salkun ja sisäministeriksi tullee joku Orpon luottohenkilö. Nimillä voisi tietenkin spekuloida, mutta se on turhaa. Kaikki selviää, kun odotetaan. Toinen asia mitä takuuvarmasti seurataan on se, mitä kokoomuksen puheenjohtajavaihdos tulee vaikuttamaan hallituspolitiikkaan. Linjapuheessaan Orpo jo määritteli, että kokoomus pysyy hallituksessa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

Tässä taannoin Alexander Stubb määritteli, että tämä istuva nykyhallitus on noudattanut kokoomuslaisinta politiikkaa kautta aikojen. Se ilmeisesti on kuitenkin makuasia ja mikäli ymmärsin Orpo tulee edellyttämään entistä enemmän kokoomuksen käden jäljen näkymistä harjoitetussa politiikassa.

Kaikki eivät ilmeisesti kuitenkaan ole täysin rinnoin mukana uuden puheenjohtajan takana. Ainoastaan vuorokausi oli Orpon valinnasta ehtinyt kulua, kun kokoomuslaisen nuorisotahojen suunnalta kuuluu, että eivät voisi koskaan äänestää Orpon johtamaa kokoomusta. Syitä voi arvailla, mutta ehkä nekin selvinnevät ennemmin tai myöhemmin.

Varmaan moni asia kokoomuksessa muuttuu. Ainakin suhtautuminen köyhyyteen näytti olevan Petteri Orpon listalla. Mitä se mahtaa tarkoittaa? On sitten jo toinen asia.