Liikenne

Peltipoliisien tasapuolisuus

Automaattinen nopeudenvalvonta eli niin sanotut peltipoliisit ovat olleet puheenaiheena jälleen kuluneena kesänä. Peltipoliisien lukumääriä ja niiden avulla valvottuja tieosuuksia on viime vuosina lisätty ja ilmeisesti automaattivalvonta on sakotettujen euromäärien osalta kasvattanut valtion kassaa jo nyt enemmän, kuin ihmistyövoimalla harjoitettu nopeusvalvonta.

Nopeusrajoitukset ovat sääntöjä ja niiden rikkomisesta on säädetty tietyt sanktiot. Hyvä näin! Ainakin siihen asti, kun sanktiosäännökset eivät eriarvoista tielläliikkujia ja ne koskevat kaikkia niitä moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajia, jotka rikkovat alueelle määrättyjä nopeusrajoituksia.

Kun automaattisen nopeusvalvonnan alaisella tieosuudella ylinopeutta ajava ajoneuvo ajaa valvotulle alueelle, se ”peltipoliisin toimesta” kuvataan. Tunnistaminen tapahtuu siis ensisijaisesti rekisterikilven perusteella. Mikä on ratkaisu ja toimintaohje, jos rekisterikilpi on kuran tai lumen peittämä tai sitä ei ole lainkaan? Siitä tämän kirjoittajalla ei ole tietoa.

Suomen teillä liikkuu kuitenkin – etenkin kesäiseen aikaan – tuhansittain moottorikäyttöisiä ajoneuvoja, jotka ovat ilman tunnistuksen mahdollistavaa rekisterikilpeä ja joilla on – ilman minkäänlaista kiinnijoutumisriskiä – niin halutessaan, mahdollisuus ohittaa jokainen tienvarteen asennettu peltipoliisi ihan minkälaisella ylinopeudella tahansa. Koska tällaisten moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajat ovat – jopa lain vaatimuksesta – naamioineet itsensä täysin tuntemattomiksi, edes kasvojen tunnistaminen ei ole mahdollista.

Kysymys on tietenkin moottoripyöräilijöistä. He, ilman eteenpäin näkyvää rekisterikilpeä ja lain edellyttämällä tavalla ”naamioituneina” koko pään peittävään kypärään, voivat ajella täysin tunnistamattomina, välittämättä peltipoliisien nopeusvalvonnasta pätkääkään. Moottoripyöräilijöiden automaattista nopeusvalvontaa ei paranna myöskään se, suurella kohulla mainostettu nopeusvalvontauudistus, jota jossain päin tasavaltaa on ilmaisesti jo kokeiltu, jossa nopeus lasketaan tiettyyn kuljettuun matkaan käytetyn ajan perusteella. Näin ollen, moottoripyöräilijöiden nopeusvalvonta on poliisin osalta edelleen vain ja ainoastaan ihmistyövoiman varassa.

Varmasti valtion kirstunvartijatahoilla ollaan iloisia kuin sakkotulot kasvavat, mutta automaattinen nopeusvalvonta ei kohtele kaikkia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja tasapuolisesti. Niin paljon kuin automaattinen nopeusvalvonta ja urakalla teiden varsille pystytetyt peltipoliisit säästävätkin poliisityövoimaa tähdellisempiin tehtäviin, järjestelmä ei voi kohdella tielläliikkujia eriarvoisesti.

Comments Off on Peltipoliisien tasapuolisuus