Omat kokemukset,  Muut pakinat

Huh, hellettä

Johtuneeko kertyneistä ikävuosista, kun havahduin tilanteeseen, että ylivuotinen talviturkki on vielä niskassa, vaikka Jaakkokin ehti heittää sen kylmäksi väitetyn kivensä uimapaikoille, tämän kesän ensimmäinen uimareissu on vielä tekemättä. Onhan kesä tietysti mukavaa aikaa ja vaikka tämän kirjoittaja viihtyy tähän vuodenaikaan mieluimmin varjoisissa siimeksissä, kuin paahtaa itseään auringon kiduttavassa hehkussa. En minä silti kauniita kesäpäiviä vaihtaisi syksyisiin loskakeleihin tai talven pakkasiin. Silti helteistä saattaa olla todellista haittaakin. Sydänvaivoista ja hengityselinongelmista kärsivät ihmiset ovat ainakin pitkien hellejaksojen aikana todella hankalassa tilanteessa ja moni joutuu turvautumaan jopa sairaalahoitoon, kun hellesäät oikein koettelevat ja etenkin, jos jatkuvat pitkään.

En muista tarkkaa päivää, mutta oman muistikuvani mukaan eletään myös aikoja jolloin ennen väitettiin niin kutsutun mätäkuun alkavan. Muistelen, että ikäihmiset omassa lapsuudessani varoittelivat tekemästä haavoja ja naarmuja tai muutenkaan telomasta itseään juuri heinä- elokuun taitteessa, koska mätäkuussa niiden paraneminen oli normaalia hankalampaa. Jotenkin on jäänyt mieleen, että mätäkuu oli joskus jopa merkitty vanhoihin allakoihinkin. Saatan luonnollisesti olla väärässäkin.

Tunnen toki ihmisiä, jotka jo helmi-maaliskuussa alkavat odottaa kesän hellepäiviä, että pääsisivät uimarannoille itseään paahtamaan. Saatoin sortua itsekin moiseen joskus, kun ikää ei vielä ollut tarpeeksi. Kun päiväntasaajan auringon alla on tullut aikoinaan nahkaansa kärvennettyä jopa rakoille asti, pelkkä lekottelu auringossa ei kovasti innosta. Eikä nykykäsityksen mukaan taida olla kovin terveellistäkään, vaikka auringosta tiettyä vitamiinivajetta kai voikin täydentää.

Vanha sanonta tietysti väittää, että kesän helteitä ja valoisuutta ei saisi valittaa. Kyllä talvella pimeää ja pakkasta riittää, mutta ainakin itse koen – nimenomaan pitkäaikaiset helteet – varsin rasittaviksi. Paljon miellyttävämpää on, kun lämpötilat pysyvät reilusti hellerajan alapuolella. Kaiken kaikkiaan maku- ja mielipideasioitahan tällaiset ovat, enkä niistä väittelemään ala.

Comments Off on Huh, hellettä