Yhteiskunta

Tämäkin vielä

Ei yksin tämän kirjoittaja, vaan ihan virallisetkin tahot ovat ajoittain päivitelleet milloin niin kutsuttuja Panama-papereita, milloin muita veroparatiiseihin liittyviä sijoituskuvioita ja erilaisia verokikkailuun ja -keinotteluun liittyviä edesottamuksia ja tempauksia. Sitä keskiverto kansalainen uskoo ja jopa olettaa, että kun laittomuudet ovat tiedossa, niihin löytyvät myös lääkkeet ja kepulikonstit ja filunkipelit saadaan karsittua minimiin. Olettamus lienee kuitenkin turhaa tai ainakaan sillä ei ole perusteltua totuuspohjaa. Vai voiko joku olla toista mieltä sen jälkeen kun eduskunnan oikeusasiamiehen sivuilta silmään tunkee teksti: “Verohallinto toimi lainvastaisesti liechtensteiniläiseen pankkiin sijoittaneiden verotuksessa”.

En tiedä, mihin tämä tasavalta on menossa? Kun viranomaista (Verohallinto) aletaan epäillä suoranaisista laittomuuksista. Omassa kannanotossaan eduskunnan apulaisoikeusasiamies kertoo, että “Verohallinnon valvontatoimenpiteet olivat viivästyneet aiheettomasti puolitoista vuotta. Lisäksi sen määräämät veronkorotukset sijoitusjärjestelyihin osallistuneille yksityishenkilöille olivat olleet lähes poikkeuksetta tavanomaista lievempiä”.

On luonnollisesti väärin alkaa hutkia, ennen kuin on tutkittu, mutta jo epäilys siitä, että viranomainen, jonka pitäisi huolehtia oikeudenmukaisesta ja lain kirjaimen edellytykset täyttävästä veronkannosta, on saattanut syyllistyä laittomuuksiin, on sietämätön.

Aina voidaan ja täytyykin esittää kysymys, kuinka tällainen voi edes olla mahdollista? Myönnän, että mielikuvitus alkaa helposti saamaan siipiä ja vaikka Suomi on maailman mittakaavassa yksi vähiten korruptoitumisesta kärsivä maa, niin “hyvä veli” verkostoja kyllä löytyy ja ulottuuko ne myös Verohallintoon?. Selittääkö se Verohallinnon lepsuilun? Mene ja tiedä?

Apulaisoikeusasiamies katsoo, että Verohallinto ei selvityksessään ole esittänyt hyväksyttäviä syitä kyseiselle kansalaisten eriarvoiselle kohtelulle. Hänen mukaansa Verohallinto on kohdellut sijoittajia eri tavoin, kuin muita verovelvollisia. Ei tarvinne korostaa selvää asiaa, mutta apulaisoikeusasiamies ilmoitti, että pitää verohallinnon menettelyä lainvastaisena.

Tiedän, että Suomessa on vallalla sellainen mielenrakenne, että viranomaisen ja etenkin verottajan harhauttaminen on sallittua ja joidenkin mielestä ehkä jopa suositeltavaa, on kuitenkin aivan eri luokan asia jos tai kun verottaja alkaa huijaamaan verotettavia. Toivon todella, että kyseinen tapahtuma olisi poikkeus tai ainakin yksittäistapaus, eikä vastaavia Verohallinnon kömmähdyksiä enää ilmaantuisi.

Comments Off on Tämäkin vielä