Yhteiskunta

Ulos kaapista

Paikallislehden palstanpitäjä on säännöllisesti epäsäännöllisin välein tullut pohtineeksi, ihan näin julkisestikin, suomalaisten Nato-suhtautumista. Kovin paljon ei aihepiiriin ja sen sisältöön ole tarvinnut kantaa muuttaa, sillä suuria tai radikaaleja muutoksia suomalaisnäkemyksissä ei aikojen kuluessa ole tapahtunut.

Tunnettua ja kaikkien tiedossa on, että poliittisista puolueista kokoomus on Nato-myönteisin. Heillä taitaa olla ihan virallinen puoluekokouspäätöskin puolustusliittoon liittymisestä tai ainakin liittymisen tavoittelemisesta. Se ei sinänsä ole mikään yllätys, sillä mainitussa ”kykypuolueessa” on iät ja ajat kannettu huolta siitä, minkälaisen kuvan Suomi antaa omista viiteryhmistään ja sitä taustaa vasten Naton kaltaiseen kultapossukerhoon kuuluminen olisi kokoomuslaisille hienoakin hienompaa.

Muissa puolueissa Nato-mieltymysten suhteen on pysytty kutakuinkin visusti kaapissa. Omista mahdollisista taipumuksista Nato-suuntautumiseen on oltu hyvin hiljaa, johtuen kaiketi siitä, että kansalaisten keskuudessa Natoa ei ole nähty – ainakaan jäsenyyden suhteen – mitenkään relevanttina ratkaisuna. Muutenhan Naton läsnäolo myös suomalaisen yhteiskunnan puolustussektorilla on ollut selviö jo pitkään. Lähinnä kysymyksessä ovat olleet niin kutsuttu yhteistyökumppanuus sekä puolustusvoimien kaluston yhteensopivuus mainitun puolustusliiton kaluston suhteen.

Sitten Venäjä ja Vladimir Putin yllättivät suomalaiset Naton salarakkaat kaapistaan lähes housut kintuissa, kun lähtivät operoimaan Ukrainaan ja Krimille. Tapahtumat laittoivat liikkeelle jos jonkinlaisia huhuja siitä, että tuosta itäisestä naapurista löytyy edelleen muutakin potentiaalia, kun pelkkä auvoinen naapuruus ja turistien kantamat rahavirrat itäsuomalaisten yritysten vaurastumiseksi. Nuo huhut tuntuivat vaikuttavan ensisijaisesti suomalaisiin vihreiden aatteiden edustajiin ja sieltä alkoi paljastua melkoisia Nato-sympatioita. Myös RKP:n piirissä Nato-myönteisyys näyttäisi lisääntyneen – jos kohta heti perään on todettava, että tiettyä, jopa osin avointa, Nato-kiimaa jo ennen Carl Haglundin ulostuloa Nato-kaapista, on ollut havaittavissa.

Joissain kokoomuspiireissä näyttäisi esiintyvän jopa vahingoniloisuutta tyyliin: että tästähän me olemme varoitelleet. Siitä huolimatta Naton kannatus ei ole kansalaisten keskuudessa juurikaan lisääntynyt, vaikka usko liittoutumattomuuteen ja itsenäiseen puolustukseen on saanut jonkinasteisen kolauksen. Näyttäisi siltä, että puolustusyhteistyö – tai jopa puolustusliitto – Ruotsin kanssa, olisi Natoa suositumpi vaihtoehto suomalaisten keskuudessa. Jopa EU:sta toivotaan jonkinlaista taustatukea tai jopa turvaa, joka kuitenkin lienee lähinnä toiveajattelua.

Comments Off on Ulos kaapista