Kansainvälinen politiikka

G- MIEHET

Kahdenkymmenen maan G- miehet – tai olihan siellä muodon vuoksi pari naistakin mukana – tekivät viime viikolla Lontoossa kauaskantoisia ratkaisuja. Nimekästä porukkaa. Riittävätkö pelkät nimet maailmanlaajuisen laman torjumiseen – se jää nähtäväksi? Rahaakin toki jaettiin. Kenen rahaa, se jäi epäselväksi.
Näyttääkin siltä, että G20 mailta iskukykyä löytyy, kuin Jerry Cottonilta konsanaan, kun maailmalla rahaa jaetaan. Näytti vahvasti siltä, että omienkin maiden velat näyttivät johtajien silmissä muuttuvan saataviksi, kun rahan uusjakoa päästiin toteuttamaan. Saamapuolelle nimettiin enimmillään muodollisesti Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Sen rahoitusvarat kolminkertaistettiin 750 miljardiin dollariin. Numeroina rahamäärä näyttää seuraavalta: 750 000 000 000 dollaria. Tällaiset G- miesten jakamat summat ovat sellaista suuruusluokkaa, josta suomalainen lottokansa – jolle tuplajättipotti on suurin kuviteltavissa oleva rahamäärä – ei tajua mitään.
Mutta eihän se siinä vielä kaikki ollut, ei toki. Luvattiin myös tukea IMF:n laskennallista valuuttaa eli SDR:ää 250 000 000 000 dollarilla, tukea irtoaa myös monikansallisille kehityspankeille 100 000 000 000 dollaria ja taataan 250 000 000 000 dollarin tuki kaupankäynnin rahoittamiseen. Lisäksi IMF:n kultavarantoja voidaan käyttää köyhimpien maiden auttamiseen.
On tämä hurjaa touhua.
Tarvitaan korkeampia taloustaitoja, kyetäkseen ymmärtämään mistä tässä kaikessa on kysymys. Joku on joskus pohtinut kysymystä: Onko taloustiede lainkaan tiede, vai onko kysymys pelkistä uskon asioista? Tämän laman (vai onkohan se sittenkin ainoastaan vain taantuma) yhteydessä on yksi perusväittämä ollut, että kaikessa on kysymys luottamuksesta tai tarkemmin – sen puutteesta. Mikä sen luottamuksen sitten on vienyt? Keskeinen osa on sanalla ahneus. Tavalla tai toisella ahneus on aina läsnä, kun puhutaan rahasta ja raha liittyy yleensä jossain muodossa aina myös talouteen. Mutta onko ahneus ominaisuus, jonka taloustieteilijät huomioivat laatiessaan ennusteitaan? Vaikka ahneutta taidetaan pitää jopa kuolemansyntinä, niin inhimillistä se kuitenkin lienee. Niin ahneuden, kuin muidenkin erilaisten luonteenpiirteiden käsittely taitaa kuulua psykologian alaan, ovatko taloustieteet samaa kategoriaa. Vai peräti teologiaa. Siellähän niitä uskon asioita pohditaan. Eli voisiko tästä tulla sellaiseen päätelmään, että G- miehet tekevätkin psykologiaan tai peräti teologiaan perustuvia ratkaisuja, lupaillessaan 12-numeroisia summia elvytykseen? Ja onko kysymyksessä taloudellisen uskon julistus, jolla lupaillaan tulevaisuuden virtuaalisia taivasosuuksia.