Kotimainen Politiikka

MIKÄ IHMEEN PÄÄMINISTERIEHDOKAS?

Sitä eduskuntavaaleista puuhastellaan jälleen pääministerivaalia. Luulin jo, että koko vouhotus olisi jäänyt ohimeneväksi Lippos-kotkotteluksi. Eli kuulunut samaan mielistelysarjaan Lippos-söpöttelyn kanssa, jollaisella imartelulla Minna Lintonen takavuosina pyrki innokkaasti pääministerilliseen suosioon. Nyt tartunnan ovat saaneet muutkin puolueet ja ilmiö leviää.
Toki Piruparalla huumorintajua riittää – myös politiikkaan. Eihän kokoomusta muuten ilman nauruun purskahtelua olisi kyennyt mieltämään työväenpuolueeksi eikä sen viimetalvista presidenttiehdokasta työväen presidentiksi. Mutta mikäli lainkaan olen ymmärtänyt, pääministerin valitsee ihan jo perustuslainkin mukaan eduskunta. Siis kansa ainoastaan edustajiensa välityksellä. Eikä pääministerin henkilöä suinkaan vaaleissa ratkaista.
Huumorintajun ohella uskon omaavani sen verran johdonmukaista ajattelukykyä, että ymmärrän logiikan, mikä näiden suurimpien puolueiden ja ehkä perussuomalaistenkin pääministeriehdokkuuksien taustalla piilee. Kansanedustajaehdokkaina olevat henkilöt kuitenkin tulevat tuon logiikan myötä mitätöidyiksi.
Presidentinvaalit ovat osoittaneet, että tasavallassa kansalaiset ovat huomattavasti innostuneempia henkilövaalista kuin eduskuntavaalista. Puolueiden roolia pääministerin valinnassa pyritään ristiriitaisesti hämärtämään. Näitä nyt nimettyjä pääministeriehdokkaita ei kansa kykene äänestämään henkilöinä kuin Helsingissä, Uudellamaalla ja jossain Savossa (missä se Siilinjärvi nyt sijainneekaan). Nyt käytössä olevan logiikan myötävaikutuksella pyritään äänestäjille luomaan virheellistä mielikuvaa, että äänestämällä vaikkapa Mietaan Jussia tai menneen talven karpaasi Isometsää, annatkin itse asiassa äänesi Matti Vanhaselle ja tämän pääministeriydelle.
On totta, että kansanedustajat nykyisessä EU-Suomessa toimivat suurimmaksi osaksi ainoastaan Brysselin kumileimasimena. Monet niin sanotut työt voi delegoida avustajille. Palkat ja muut etuudet eivät näytä ainakaan alenemisen merkkejä ja kansanedustajien työpaikallaoloakaan ei valvota enää ensi vaalikaudella. Siitä huolimatta ensi maaliskuussa käydään eduskuntavaalit, ei pääministerivaaleja. Se on syytä muistaa.

Comments Off on MIKÄ IHMEEN PÄÄMINISTERIEHDOKAS?