Kotimainen Politiikka

Ylimielisyydestä

Sanalla ylimielisyys on ikävä kaiku. Sille löytyy myös monta vähintään yhtä ikävän kaiun omaavaa synonyymiä, kuten ylenkatse, halveksunta, väheksyntä ja hybris, joista jälkimmäisen katsotaan ainakin antiikin kirjallisuudessa ja myöhemminkin tarkoittavan erityisesti asennetta, jossa kuolevai-nen ihminen kuvittelee itsensä jumalten tai Jumalan veroiseksi.

Ylen äskettäin uutisoimassa imagotutkimuksessa, jonka puolueet ovat yhdessä jo pitkään teettäneet omaan käyttöönsä, näet kerrotaan, että kokoomuksen julkinen kuva potee ylimielisyyteen lankeami-sen syntiä enemmän kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla. Ihan yksinkertaisen logiikan mukaan voi-taisiin näin ollen lisätä ylimielisyyden synonyymilistaan tekstin alussa mainittujen lisäksi vielä sana kokoomus.

No, ehkä emme nyt lankea tuohon ansaan, vaikkei sana ylimielisyys nimenomaan kokoomuksen yhteydessä – ainakaan tämän kirjoittajaa – yllättänytkään. Siitä huolimatta, että Jyrki Kataisen pu-heenjohtajakaudella kokoomuksesta pyrittiin rakentamaan imagoltaan jopa työväenpuoluetta ja Sau-li Niinistöstä työväen presidenttiä, kokoomuksen vakuuttelut toimia ”Sari Sairaanhoitajan” pääasial-lisena edunvalvojana epäonnistuivat surkeasti. Jos tai kun syitä tai syyllisiä halutaan etsiä, nimi Ale-xander Stubb on ilmeisesti kutakuinkin kaikkien mielessä ensimmäisenä. Eikä välttämättä aiheetta. Stubbin poliittinen kokemus tai paremminkin kokemattomuus on takuuvarmasti yksi syy siihen, että kokoomuksen imago koetaan – toki varsin perustellusti – tasavallan ylimielisimmäksi. Jos kohta perään on todettava, että eivät muidenkaan puolueiden saamat imagopisteet, nimenomaan ylimieli-syyttä koskien, varmasti näitä ilahduta. Perussuomalaiset, vihreät ja demarit olivat siinä järjestyk-sessä listalla kokoomuksen jälkeen. Vähimmillä imagohaitoilla – mitä tulee nimenomaan kansalais-ten keskuudessa vallitseviin ylimielisyysmielikuviin – selvisi keskusta. Se ei tietenkään tarkoita sitä, ettei ylimielisyyden peikko vaanisi koska tahansa, mitä tahansa puoluetta, ellei tilannetta tark-kailla. On nimittäin niin, että ylimielisyys kuvataan usein menestyksestä syntyväksi, mielettömäksi omien kykyjen ja oman itsen yliarvioinniksi, joka väistämättä johtaa tuhoon.

Kokoomuslainen konkaripoliitikko ja poliittisten broilereiden kantaisä Ben Zyskowicz tosin oli solidaarinen Aleksander Stubbille ja oli valmis ottamaan osasyyn kokoomuksen ylimielisyyden imagosta myös omille ja myös muiden poliitikkojen harteille.

Comments Off on Ylimielisyydestä