Muut pakinat

”HYVÄ KYSYMYS”

Otsikonkaltaisen vastauksen – esitettyyn kysymykseen – kuulee usein.
”Hyvä kysymys” -toteamuksen jatkoksi, hyvä kysymys harvoin saa hyvän vastauksen. Menikö sekavaksi heti kättelyssä? Ei se mitään, niin meni itsellänikin, kun aloin pohtia ”hyvä kysymys” -problematiikkaa.
”Hyvä kysymys” – vastaus on pesiytynyt suomalaisen kielenkäytön olennaiseksi osaksi. Harvoin tulee edes ajatelleeksi, että tuon toteamuksen lähes yksinomainen tarkoitus on pyrkiä ohjailemaan kyselijää ja vaikuttamaan manipuloivasti tämän esittämiin mahdollisiin jatkokysymyksiin, antamalla ymmärtää, että kysyjä on nokkela, neuvokas ja jopa älykäs, kun kykenee tekemään noin hyviä kysymyksiä.
Hyväksi kysymykseksi usein väitetään kysymystä, johon ei osata tai ei ehkä haluta antaa vastausta. Tällaisessa tilanteessa vastaaja naamioi oman kykenemättömyytensä tai haluttomuutensa vastata kysyjän kehumiseksi, jolloin kyselijä kokee nokkeline kysymyksineen itsensä niin fiksuksi, että oman neuvokkuutensa lumoissa sotkeutuu omaan näppäryyteensä ja unohtaa kiusalliset, piinalliset tai muuten hankalat kysymykset, joihin haastateltava ei siis osaa tai ei halua vastata.
Tietysti hyvä kysymys voidaan kokea aivan totuudenmukaisestikin hyväksi kysymykseksi. Tuollaisessa tilanteessa ”hyvä kysymys” – lausahduksella palkitaan kyselijää ihan oikeasti hyvästä kysymyksestä, koska puhutettava pääsee loistamaan ja julkituomaan omaa tietämystään ja asiantuntemustaan. Julkisesti esitetyistä haastatteluista väitetään, että joskus – tai itse asiassa melko usein – tällainen ”hyvä kysymys” on sovittu jo etukäteen esitettäväksi, jolloin hyvä kysymys-kommentti kuuluu ”käsikirjoitukseen” ja on näin ollen vain osa lausutuista vuorosanoista.
Kysymyksiä maailmaan mahtuu. Hyviä, huonoja, tarpeellisia, tarpeettomia, turhia, vääriä, oikeita…, lista on loputon. Vähintään yhtä suuri määrä löytyy myös kysymyksiin annettuja vastauksia. On myös tärkeitä ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia kysymyksiä. Omakohtaisiin kokemuksiin perustuen Piruparka voi syvällä rintaäänellä todeta, että sen kaltaisissa tilanteissa kannattaisi aloittaa vastaaminen toteamuksella: ”Hyvä kysymys!” Tällaista toteamusta edellyttäviä kysymyksiä esittävät ihmiset usein virkansa puolesta ja ne alkavat yleensä sanoilla: Tahdotko sinä…?

Comments Off on ”HYVÄ KYSYMYS”