Omat kokemukset,  Muut pakinat

Kerran kesässä

En ala tarkistamaan, mutta vahva mielikuva silti on että palstanpitäjänä useampana kesänä on tullut otettua vähintään kerran kantaa kesän televisio-ohjelmiin. No, yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta ohjelmasta, mutta varsin yleisenä moitteen aiheena lienevät uusinnat, jotka ovat kuuluneet suomalaiseen kesäiseen televisio-ohjelmistoon niiden hamasta historian hämärästä lähtien.

Vaikka television tuijottelu ei kesäisenä ajankuluna tämän kirjoittajalle se kaikkein aikaa vievin harrastus olekaan, niin sen verran tuota kuitenkin tulee tapitettua, että jonkinlainen näppituntuma esitettävään ohjelmistoon on säilynyt. Nykyisin, kun niin kutsuttuja joka miehen peruskanaviakin löytyy useita, ei tietenkään tarvitse välttämättä katsella esitettäviä uusintoja, mutta sen verran täytyy kuitenkin ihmetellä, että mihin perustuvat ikivanhojen Uuno Turhapuro-elokuvien jokakesäiset uusinnat ja uusintojen uusinnat.

Toinen Piruparan mieltä ärsyttävä ohjelmaformaatti on kaikenmaailman kokkiohjelmat. Ehkä niistä joku saa ideoita ja/tai muuta tarpeellista tietoa, mutta tällainen tavallinen kotikokki ja ravinnon kuluttaja saa kyseisistä ohjelmista ensisijaisesti kieroutuneen suhtautumisen ruokaan. Tässä päivänä eräänä poikkesin – tapojeni vastaisesti – ravintolaan syömään ja kuinkas kävi. Sen sijaan, että olisin nauttinut hyvänmakuisesta ateriasta ja syönyt itseni kylläiseksi, suhtauduin tuotuun annokseen kuin tuomari kokkiohjelmissa. Tarkkailin annoksen ulkonäköä, aineosien rakennetta, kypsyysastetta ja muuta asiaan liittyvää sen sijaan, että olisin tyytynyt pelkkään ateriointiin ja koko ruokanautinto meni kutakuinkin siihen, että arvioin ja arvostelin kokin aikaansaannosta kuin arvostelutuomari konsanaan.

Luonnollisesti asiakas on aina viime kädessä se tuomari, jonka sana on myös kokin laki, mutta jos tai kun televisio-ohjelmien seuraaminen tekee omastakin ruokailutilanteesta pelkän arvostelurupeaman, jolla ei ole juuri mitään tekemistä aterioinnin ja ruoan nauttimisen kanssa, niin jossain on vikaa.

Toki televisio tarjoaa kesäaikana myös täysin kelvollista katsottavaa. Porin Suomi-Areenasta esitetyt ohjelmat ovat jälleen kerran saaneet palstanpitäjän pohtimaan, että ehkä sitten ensi vuonna olisi aika lopulta mennä paikan päälle kuuntelemaan mielenkiintoisia keskusteluja ja haastatteluja ihan livenä. Nähtäväksi jää.

Comments Off on Kerran kesässä