Oudot jutut

LUULO JA TIETO

Kovin usein, en tällä palstalla ole lähtenyt puntaroimaan eri televisio-ohjelmia. Joskus joku ohjelma kuitenkin antaa siihen aihetta.
Olen muutaman kerran katsonut Tapio Suomisen juontamaa ohjelmaa ”Kuudes aisti”. Nimi ei välttämättä ole paras mahdollinen ja äkkiä saattaisikin olettaa, että ohjelman aihepiiri liikkuisi jossain henkimaailman asioissa tai muun rajatiedon tuntumassa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan viihteen varjolla kartoitetaan sitä, mitä mieltä itse olemme ja sitä peilataan siihen, kuulummeko tietoinemme, luuloinemme tai olettamuksinemme suomalaiseen enemmistöön vai vähemmistöön.
Kun tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, ”Onko työpaikallasi joku sinua tyhmempi?” 79 prosenttia vastasi, myöntävästi. Vastaus yllättää ainoastaan siinä, että 21 prosenttia olettaa olevansa työpaikkansa tyhmin tai kuuluvansa ainakin tyhmimpien joukkoon.
Vaikka ohjelmassa esitetään myös puhtaasti mutu-tuntumaan perustuvia kysymyksiä vaikkapa siitä, pitääkö enemmistö suomalaisista mämmistä, Piruparka näkee ohjelmassa tiettyä kutkuttavaa pirullisuutta.
Mihin siis mahtaa perustua tuo aiemmin mainitun, 79 prosenttiin nousevan suomalaisjoukon näkemys omasta fiksuudestaan työtovereihinsa nähden. ”Kuudes aisti”, televisio-ohjelma paljasti, että mitään perusteita tuon kaltaisille käsityksille ei ole olemassa. Vai mitä on sanottava siitä, että vain 72 prosenttia suomalaisista tiesi, minä vuonna Suomi itsenäistyi. (Luku ei yltänyt edes tuohon 79 prosentin määrään). Mutta parempaa seuraa.
Kuinka ihminen voi pitää työtoveriaan itseään tyhmempänä, jos ei tiedä, että tasavallan eduskunnassa istuu 200 kansanedustajaa? Nimittäin ainoastaan 61 prosenttia meistä suomalaisista, oli tuollaisesta mitättömästä pikku seikasta selvillä. Luku liikkuu keskivertovaalien äänestysprosentin tuntumassa. Miksihän?
Kovin hyvin suomalaisilla ei ole selvillä raamatunkaan tarinat. Syntymäpakana Piruparalle on täysin selvä, että Jeesuksen on kerrottu syntyneen Betlehemissä. Suomalaisista ainoastaan puolet muistaa asian, vaikka juttua on jankutettu joulu joulun jälkeen niin kauan, kun jouluja on vietetty.
Kerrottakoon vielä, että ainoastaan hieman yli puolet meistä suomalaisista tiesi Elias Lönnrotin keränneen Kalevalan. Näin ollen ei yllätä ketään, että ainoastaan 30 prosenttia tiesi (muisti), millä vuosikymmenellä vanha ylioppilastalo vallattiin.
Kaiken tämän jälkeen saattoi ainoastaan ihmetellä, että jopa 13 prosenttia suomalaisista osasi kertoa 20 miljoonan tarkkuudella Venäjän väkiluvun. Ehkä he ovat niitä, joilla on todellista perustetta olettaa kuuluvansa työpaikkansa fiksuimpiin?

Comments Off on LUULO JA TIETO