Yhteiskunta

VIISASTEN JUOMA

Viime päivinä julkaistuja tilastoja seuratessa saattaisi olettaa, että melkoinen joukko täyspäistä typerämpiä tai peräti tyhmempiä on viime vuoden aikana mennyt sekaantumaan viisaiden juomaksi sanotun viinan kanssa läträämiseen ja sen seurauksena päässeet hengestään. Tämän kaiken on väitetty johtuvan vain ja ainoastaan jokin aika sitten toteutetusta alkoholin veronalennuksesta, jonka uskotellaan houkutelleen hulluja ja typeryksiä sellaisten viinamäärien lipittelemiseen, että moinen puuhastelu on käynyt hengen päälle.
Tilastot kertovat, että kolmannes 1 860 alkoholin aiheuttamista kuolemista oli suoranaisia alkoholimyrkytyksiä ja loput kuolemat johtuivat alkoholin seurauksena eri sairauksista. Samoista tilastoista selviää myös se, että valtaosa eli 83 prosenttia alkoholihaittoihin kuolleista oli työikäisiä eli 15–64-vuotiaita. Kaikki mainitut ikäryhmät olisivat ikänsä puolesta olleet kansantalouden kannalta potentiaalista työvoimaa, toisin sanoen heidän työpanoksensa olisi saattanut ollut yhteiskunnan käytettävissä. Tilastot eivät kuitenkaan kerro sitä, kuinka moni näistä alkoholiin ja sen vaikutuksiin kuolleista oli jo ennestään eläkkeellä ehkä sairauden tai jonkun muun työkyvyttömyyden seurauksena. Sieltä ei selviä myöskään, kuinka moni viinaan kuolleista oli vaikkapa pitkäaikaistyötön, paljonko joukkoon mahtui syrjäytymisuhan alla olevia tai jo kokonaan syrjäytyneitä ihmisiä.
Kuten todettu, kolmasosa alkoholin aiheuttamista kuolemista johtui niin sanotuista alkoholin välittömistä vaikutuksista. Puhutaan kuolemaan johtaneista alkoholimyrkytyksistä. Vanha sanonta, että joku joi itsensä hengiltä, ei ole tuulesta temmattu. Vaikka tilastoissa ei suoranaista yhteyttä näykään, ei liene täysin perusteetonta olettaa, että itsensä hengiltä juominen joissain tapauksista on saattanut olla tarkoituksellista. Edellä kerrotuista kuolleisuustilastosta kun ilmenee se, että suoranaiset itsemurhat ovat viime vuosien aikana vähentyneet. Omakohtaisten kokemusten puuttuessa saattaisi helposti olettaa, että itsensä hengiltä juominen olisi ajan käytön suhteen ehkä hieman hitaampaa, mutta otaksuttavasti melko lailla miellyttävämpää kuin vaikkapa hirttäytyminen.
Piruparan ystävä- ja tuttavapiiristä on vuosien saatossa kuollut viinaan ja sen aiheuttamiin seurauksiin kymmeniä ihmisiä. Jotkut heistä ”tuhlasivat” yhteiskunnan varallisuutta, viettämällä viime hetkensä sairaalahoidossa. Eivät kuitenkaan läheskään kaikki. Yksi yhteinen piirre monille kuitenkin löytyy. He säästivät yhteiskunnan varoja, kuolemalla juuri ennen kun ehtivät ”hassaamaan” yhteiskunnalle – usein vuosikymmeniä – ansaitsemiaan eläkevaroja, jotka näin ollen säästyvät raittiimpien ja pitkäikäisempien eläketurvaksi.

Comments Off on VIISASTEN JUOMA