Yhteiskunta,  Kotimainen Politiikka

Kaaos jatkuu

Juha Sipilän ässä-hallitus on ilmeisesti tekemässä kaikkien aikojen ennätystä mitä tulee kansalaisten ja etenkin niiden heikompiosaisten kyykyttämiseen. Yksittäisistä Sipilän hallituksen runnomista asiayhteyksistä, jotka kurittavat kansaa ja nimenomaan sen köyhintä osaa, saattaisi joku kirjoittaa jopa kohtalaisen tutkielman. Jokin hallituksen toimista kuitenkin vaikuttaa olevan lähes pysyvää tai ainakaan mitään kehitykseen tai järkiperäiseen lopputulokseen viittaavaa ei näyttäisi ilmaantuvan. Kysymys on tietenkin kohta jo ikuisuuskysymyksen mittasuhteet saaneesta sote-sekoilusta, jonka tiimoilla kaaos sen kun vaan jatkuu ja – jos vain mahdollista – jopa pahenee.

Sanomattakin lienee selvää, että viimeaikaiset julkitulot siinä, että maakunnallisia sosiaali- ja terveyspalveluja tultaisiin jatkossa yhtiöittämään, näkyy patamusta porvarillinen peukalonjälki, joka on helppo tunnistaa kokoomuksen peukalosta lähteneeksi. Toki EU-korttia on käytetty myös “keppihevosena” asian perustelulle, mutta tuskin porvarihallituksen ideologiaa ajatus yleisemminkään kauheasti häiritsee. EU-kortin käyttäminen on kuitenkin kyseenlaista, koska mitään asiaan liittyvää velvoitetta saati pakkoa ei ole olemassa – ainakaan jos on uskominen oikeusoppineisiin ja muihin asiantuntijoihin. Sekin on muistissa, että ei ole ensimmäinen kerta Sipilän hallituksen lyhyessä historiassa, kun hallituksen aikomukset ja suunnitelmat ovat törmäyskurssilla asiantuntijoiden ja lainoppineiden näkemysten kanssa.

Toki tämän kirjoittajalla on jo lähtökohtaisesti kyseenalaistava asenne lähes kaikkeen, joka tulee nykyhallituksen suunnasta, mutta ehkä siksi tai siitä huolimatta on erittäin helppo yhtyä muiden muassa kuntaliiton lakiasiainjohtajan Arto Sulosen näkemykseen, että yksiselitteisesti yhtiöittämisessä on kyse vain ja ainoastaan suomalaisesta poliittisesta päätöksestä ja tietoisesta valinnasta.

Eli kysymys ei ole mistään EU:n pakkomääräyksestä, vaikka porvaripuolueiden poliitikot moista mantraa tuntuvat hokemasta päästyään hokevankin.

Näin vanhenevana ja yhteiskunnan terveyspalveluja yhä enemmän käyttävänä, joutuu pohtimaan, mitä hallituksen kaavailemasta sote-palvelujen yhtiöittämisestä seuraa. Jos tai kun sote-asioissa tullaan toimimaan jatkossa osakeyhtiölain säännöillä, toiminnan lähtökohdatkin ovat sellaiset, että osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön ainoa ja keskeisin tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen. Onko se oikea perusta terveyspalvelujen tuottamiselle?

Oman ongelmansa tai suoranaisen uhkatekijän muodostaa luonnollisesti tilanne, jossa suomalaiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat jatkossa yhä enemmän ulkomaisten veroparatiisiyhtiöiden ja / tai amerikkalaisten eläkerahastojen varassa ja rahastuksessa.