Eurooppa,  Kansainvälinen politiikka

Keisareita ja kuninkaita

Jokin aika sitten kerrottiin uutisissa, että Paavo Väyrynen ei ilmeisesti enää haikaile tasavallan presidentiksi Suomeen, vaan tavoitteet ovat muuttuneet. Nyt päämääränä on saavuttaa asema Suomen kuninkaana.

Mutta ei Väyrynen ole ainoa. Hieman suuremmissakin ympyröissä presidenttiys ilmeisesti alkaa tuntua liian vaatimattomalta tai muuten mitättömältä pestiltä. Se tarkoittaa, että mikäli on uskominen venäläistaustaisen toimittajan Leonid Laakson taannoisessa A-talk-ohjelmassa esittämään arvioon ja myös muiden asioista tavallisesti perillä olevien tahojen näkemykseen, herra Putin kaihoaisi paluuta paitsi vanhaan neuvostoaikaan, myös vielä vanhemman, Venäjän aikaisen imperiumin aikoihin ja rajalinjoihin. Toisin sanoen Vladimir Putin haluaisi päästä venäjänmaan uudeksi tsaariksi. Vanhan Venäjän ja vielä Neuvostoliitonkin aikana suuren ja mahtavan maan maa-alueet pääasiassa laajenivat. Nyt maa-alueet ja niiden myötä Venäjän vaikutusvalta ovat kutistuneet melkoisesti ja sekös herra Putinia kismittää. On siis pyrittävä uudeksi tsaariksi, että tilanne korjaantuisi ja Ukrainasta ja Krimiltä on hyvä aloittaa.

Aiheutti runsaasti hämmennystä tai suoranaista paheksuntaa, kun kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz äskettäin kyseli eduskunnan Ukraina-keskustelun yhteydessä, että onko Putin uusi Hitler tai uusi Stalin? Kohtalaisia kuninkaita tai keisareita myös he olivat, vaikka toinen käyttikin valtakunnan johtajan ja toinen generalissimuksen titteliä. Ja vaikkei tässä yhteydessä puuttuisi mainittujen herrojen muihin edesottamuksiin, varsin innokkaita hekin olivat maa-alueiden valloittamispyrkimyksissään.

Krimillä sunnuntaina järjestetyssä äänestyksessä kyseltiin ihmisiltä näiden halua liittyä Venäjään. Jokainen tietysti tietää, että teatteriahan koko äänestys on ja äänestystulos lienee ollut valmiina jo ennen kuin vaalihuoneistoja edes avattiin. Tilanne on vähintäänkin sekava. EU:n taholta ollaan asettamassa pakotteita, jotka tietenkin Venäjä kuittaa omilla vastaavillaan. Mielenkiintoista on myös se, mitä tapahtuu ensi perjantain jälkeen. Kiistan molemmat osapuolet – niin Ukraina, kuin Venäjäkin – ovat näet sopineet, että pidättäytyvät asevoimien käytöstä juuri perjantaihin asti.

Myönnän kuuluneeni siihen joukkoon ihmisiä, jotka jopa sinisilmäisesti olivat vähitellen taipuvaisia uskomaan, että Euroopassa ei rajoja siirrellä enää valloittamalla, miehittämällä tai muuten asevoimin lainkaan. Olen ollut väärässä. Historia on opettanut, että kaikkein kriittisimpiä ovat tilanteet, missä keisareilta ja kuninkailta alkaa suhteellisuudentaju hämärtyä ja käyttöön otetaan erittäin kyseenalaisia keinoja. Ukrainan ja Venäjän välisessä ristiriitatilanteessa ollaan hyvin lähellä tuota kriittistä pistettä.

Comments Off on Keisareita ja kuninkaita