Yhteiskunta,  Eurooppa

Vanhat viisaudet

Suomen kielessä löytyy kielikuvia ja sananlaskuja joka lähtöön ja vaikka kysymys on usein ikivanhoista, kansan keskuudessa koetelluista viisauksista, vaikuttaa siltä, että niiden välittämään viestiin uskotaan ja luotetaan edelleen.

Seuraavat Suomessa järjestettävät vaalit ovat EU:n parlamenttivaalit ensi toukokuun loppupuolella. Aikaa niihin on siis vielä yli kolme kuukautta. Kaikkia ehdokkaitakaan eivät puolueet ole vielä ehtineet edes nimetä, mutta siitä huolimatta näyttää vahvasti siltä, että jotkut innokkaimmista meppi-ehdokkaiksi ilmoittautuneista, ovat jo aloittelemassa omia vaalikampanjoitaan. Ehkä he ajattelevat, että kannattaa noudattaa vanhan sanonnan ohjetta, jonka mukaan: ”Aikainen lintu madon nappaa”.

Siitä huolimatta, että vanhat sanonnat sisältävät joskus nykyihmiselle outoja ja osin jopa vieraita vertauksia, kannattaisi – jopa Euroopan parlamenttiin pyrkivien – opetella sanonnat kokonaan. Tuo edellä mainittu havainto aikaisesta linnusta nimittäin jatkuu toteamuksella: ”mutta vasta toinen hiiri saa juuston”, joka nykykielellä ilmaistuna tarkoittaa, että kannattaa toimia nopeasti, mutta ahneus kostautuu ja sillä on usein tapana päättyä siihen tunnettuun loppuun. On myös niin, että jos tai kun poliitikkona lähtee sananlaskulinjalle, saattaisi olla tarkoituksenmukaista tutustua sananlaskujen välittämään sanomaan myös hieman laajemmin. On näet niin, että sellainenkin sanonta – joka kannattaa huomioida – löytyy kansan, viisaaksi koettujen sanontojen joukosta, jonka mukaan ”Aikainen mato tulee syödyksi”.

Ei ole mikään uutinen, että kaikista, Suomessa järjestetyistä, vaaleista nimenomaan EU:n parlamenttivaalit kiinnostavat äänestäjiä kaikkein vähiten. No, emme ole yksin. Suunta on sama kaikkialla EU:n alueella, eikä muutosta ainakaan parempaan ole näkyvissä – päinvastoin. Äänestysprosentit jäävät luvattoman alhaisiksi, mutta siitä huolimatta eli äänimääristä riippumatta Suomesta valitaan tietty määrä ihmisiä parlamenttiin ja valitut mepit toimivat, kuin olisivat saaneet kannatusta hyvinkin suurelta joukolta kansalaisia. No, se on sitä demokratiaa. Jos et äänestämällä ilmaise tahtoasi, sinun on tyydyttävä muiden tekemiin ratkaisuihin.

Kun eduskuntavaaleissa ehdokkaat kampanjoivat parista viikosta korkeintaan ehkä kuukauteen, sekin tuntuu joskus liian pitkältä ajalta. Nyt, kun ainakin osa ehdokkaista EU-valeissa aloittaa kampanjointinsa jo kuukausia ennen vaaleja, kyllästyminen äänestäjien keskuudessa on paitsi runsasta, myös todennäköistä. Siitä huolimatta äänestäminen kannattaa aina. Ellei muuten, niin siksi, että säilyttää oikeutensa valittaa. Sillä valittaminen, jos mikä on – ainakin suomalaisille – se kaikkein luontevin tapa osallistua niin suomalaisen, kuin eurooppalaisenkin yhteiskunnan toimintaan.

Comments Off on Vanhat viisaudet