Kotimainen Politiikka

NATOILUA

Tässä takavuosina RKP:n ministeri Ole Norrback esitti aivan tosissaan, että periaatteessa päätös Suomen Natoon liittymisestä on jo tehty ja on vain ajan kysymys, koska se toteutetaan. Pian tämän jälkeen tai ainakin samoihin aikoihin hänet nimitettiin Suomen suurlähettilääksi Norjaan. Jo silloin käväisi monen mielessä oliko kysymyksessä syy vai seuraus.
Jostain syystä asioita seuraavalle on jäänyt sellainen mielikuva, että nimenomaan Ruotsalainen Kansanpuolue on toiminut Nato-keskustelun ylläpitäjänä. Se ei liene ihan sattumaa, varsinkaan kun Natoon liittymisen kannatus ei RKP:n äänestäjien keskuudessa tunnu olevan mitenkään silmiinpis-tävä.
Kovin paljon miettimättä tulee mieleen, että jotain tehtävää kai hallituksen apupuolueillakin täytyy olla. Tällä kertaa sanaisen arkkunsa avaisi RKP:N puheenjohtaja ja puolustusministeri Jan-Erik Enestam. Hän ei tunnustaudu Naton kannattajaksi, ei ainakaan –intoilijaksi, mutta sen verran pikku-juttuna Enestam pitää koko Nato-kysymystä, että siitä ei kansanäänestystä kannata järjestää. Hie-man ilkeästi hän perusteli kantaansa sillä, että kansalaisten kyky hahmottaa ja käsittää koko Nato-asiaa on rajallinen ja tunnepohjainen ilman viileää harkintaa. Tai mene ja tiedä, saattoi Enestam tietysti epäillä harkinnan puutteesta niitä 16 % suomalaisista, jotka mielipidetutkimusten mukaan ovat Nato-jäsenyyden kannalla.
Samoihin aikoihin Enestamin Nato-haastattelun kanssa julkaistiin uutinen, että nykyinen hallitus ei puutu ns. ”pakkoruotsin” asemaan suomalaisessa koulutuksessa, huolimatta siitä, että tulokset ko-keilukunnissa olisivat siihen aihetta antaneetkin. Siinä sitten selvisi (tai ainakin heräsi vahva epäi-lys), että ei RKP ihan vastikkeetta pidä yllä Nato-keskustelua. Syitä ja seurauksia niitä etsivälle kyl-lä löytyy.
Kyynisimmät pessimistit epäilevät vahvasti, että Suomea viedään vaivihkaa kohti Natoa ja jonakin päivänä saamme huomata, että oho, näinkö siinä nyt kävi !? Jokainen voi kuitenkin pohtia, mitä salaista tai vaivihkaista on yhteisissä Naton sotaharjoituksissa, puolustusvoimien kaluston vähittäi-sessä sopeuttamisessa yhteen Naton kanssa, Hornet – hävittäjissä ja nyt viimeksi julkaistussa suun-nitelmassa hankkia käytettyjä Leopard 2 taistelupanssarivaunuja Saksasta?