Kotimainen Politiikka

VASTOIN KANSAN TAHTOA

Juuri jouluksi julkaistu mielipidetutkimus kertoo, että päinvastoin kun poliitikot uskottelevat, kansa haluaisi tasavallan presidentille nykyistä enemmän myös sisäpoliittista valtaa. Tutkimuksen mukaan peräti 67 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että presidentin pitäisi puuttua sisäpoliittisiin kysymyksiin vähintäänkin melko voimakkaasti. Erittäin voimakkaan puuttumisen kannalla on viidennes suomalaisista.
Tämä kertoo, että demokratian nimissä tehty presidentin valtaoikeuksien kaventaminen ja siirtäminen eduskunnan ja sen luottamusta nauttivan hallituksen suuntaan, on ollut vastoin kansan enemmistön tahtoa. Tästä kertoo myös se, että Suomen sodan jälkeisen ajan parhaaksi presidentiksi suomalaiset valitsivat Urho Kekkosen, jonka toimintatapoja ei aina voi väittää demokratian mallimenetelmiksi. Hän kuitenkin sai lähes tuplasti suuremman äänimäärän, kakkoseksi tulleeseen istuvaan presidenttiin Tarja Haloseen nähden. Tutkimus osoittaa sen, mikä on kansalaisten käsitys nykydemokratian toimivuudesta. Vaikka Kekkosen toimintatavat ja demokratiakäsitykset eivät aina miellyttäneet – ainakaan kaikkia – aikalasiaan, niillä näyttäisi olevan jälleen kysyntää.
Jotkut poliitikot ovat, kansaa ja äänestäjiään, aliarvioiden ylimielisesti todenneet, että toiveet sisäpoliittisesti vahvasta presidentistä ovat vain ja ainoastaan yksinkertaisen kansan kaipuuta vahvaan johtajaan ja kansakunnan isä- tai äitihahmoon. Tutkimus kuitenkin vahvistaa olettamusta suomalaisten tuntemasta, vahvasta epäluulosta Arkadianmäelle valittuja edustajiaan kohtaan ja olisi näin ollen valmis siirtämään ainakin osan entisistä valtaoikeuksista takaisin tasavallan presidentille. Suomalaiset mitä ilmeisimmin kokevat, että jo valintatapansa – suoran kansanvaalin – perusteella, presidentti edustaa paremmin kansaa kuin mitä tekevät kansanedustajat, joiden äänestyskäyttäytymistä eduskunnassa – täysin lainvastaisesti – sidotaan puolue- ja ryhmäpäätöksiin, joita rangaistusuhan perusteella vaaditaan noudatettavaksi.
En ole niin kutsutun kvartaalitalouden ehdoton kannattaja, mutta olisi mielenkiintoista nähdä, minkälaista vipinää suomalaiseen poliittiseen elämään ilmaantuisi, jos kansaa edustavien ”luottamusmiesten” tekemättä jättämisiä arvioitaisiin neljä kertaa vuodessa. Eli samaan tapaan kun liike-elämässä annetaan neljännesvuosikatsauksia tarkastelemalla yrityksen tekemää tulosta. Ehkä kansalaisten luottamus ”edustajiaan” kohtaan paranisi, jos he huomaisivat asioistaan välitettävän muuallakin kuin Mäntyniemessä.

Comments Off on VASTOIN KANSAN TAHTOA