Muut pakinat

Vastahankaan

Myönnän olevani joissain asioissa melkoinen vastarannan kiiski, enkä hyväksy ihan kaikkia kotkotuksia. Yksi kielteistä suhtautumista ja jopa ärsytystä mielenrauhaan aiheuttavat tyhjänpäiväiset jaarittelut ja mainoskampanjat tuotteista, joita erittäin tekopyhästi ja kaksinaamaisesti terveysvaikutteisiksi elintarvikkeiksi kutsutaan.

Realistina toki tajuan, että olemassa on lukematon määrä – jopa syötäviksi tarkoitettuja – tuotteita, jotka väärin annosteltuna saattavat käydä niin sanotusti hengen päälle. Sanotaan nyt vaikkapa kaurapuuro. Lautasellinen ja kovaan nälkään jopa parikin, ovat vielä ihan kohtuullisia ruokailueriä, mutta viiden litran kattilallinen kaurapuuroa todennäköisesti on jo tappava kerta-annos kenelle tahansa.

En ole tehnyt tilastoja, mutta näppituntumalla – lukemattomien muiden elintarvikkeiden ohella – ainakin kaikista maito- ja rasvatuotteista löytyy yleensä useampi terveysvaikutteinen vaihtoehto. On jopa joitain maitotuotteita, jotka on ympätty niin täyteen erilaista ”terveysvaikutteisuutta”, että niitä eivät edes niiden tuottajat ilkeä kutsua maidoksi, vaan ovat nimenneet tuotteensa joksikin maitojuomaksi.

Liiallinen sokeri elintarvikkeissa lienee terveyshaitta, ainakin diabeetikoille – sen toki myönnän. Mutta minkälaisen riskin muodostavat erilaiset keinotekoiset makeutusaineet, siitä en ole läheskään yhtä varma. Tuskin aspartaamia, sakariinia tai syklamaattia tarvitsee syödä edes kaurapuuron vertaa, kun jo hapenottokyky alkaa heiketä ja muutkin elintoiminnot alkavat tökkiä.

Markkinamiehet ovat ovelia mielipiteiden ohjailijoita. Lukemattomien terveysvaikutteisten elintarvikkeiden rinnalla on myös mitä erilaisimpia luomutuotteita, joita mainittujen markkinamiesten toimesta kaupustellaan niitäkin, jos jonkinlaisina terveyspommeina.

Niin sanotut kevytsavukkeet taidettiin jo jokin aika sitten kieltää. Syystäkin! Sillä sama logiikka, mitä elintarvikkeiden terveysvaikutteisuudesta käytetään, olisi hyvin helposti luonut mielleyhtymiä terveysvaikutteisista savukkeista.

Terveysvaikutteisuus on siis oivallinen ja ovela markkinointikikka. Sitä yritetään hyödyntää joskus jopa aidontuntuisilla, mutta yhä useammin myös suoraan tuulesta temmatuilla ja tekaistuilla väitteillä. Todettakoon, että kun Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa käy läpi väitteitä, joilla elintarvikkeiden valmistajat haluavat kehua tuotteidensa terveysvaikutteisuutta, se joutuu joka kerta hylkäämään satoja valmisteita, joilla ei ole mitään – tai ainakaan tieteellistä – näyttöä terveysvaikutteisuudesta.

Näyttääkin siltä, että ellei elintarvikkeella ole osoitettu olevan varsinaista terveyshaittaa tai se ei sisällä suoranaisia myrkkyjä, sitä voidaan markkinoida terveysvaikutteisena tuotteena.