Yhteiskunta

Ja taas ydinvoima puhuttaa

Uuden ydinvoiman rakentamista suunnittelevalla Fennovoimalla näyttää ongelmaa pukkaavan ongelman perään. Siitä huolimatta, että projektissa mukana olevien tahojen rivit ovat harvenneet ja saksalaisen yhteistyökumppanin EONin tilalle on tulossa venäläinen Rosatom, jonka omistuspohja näyttää nousevan lähelle 50 prosenttia ja että myös ydinvoimalan mahdollinen periaateluvassa mainittu laitetoimittaja on vaihtunut, hanke kuitenkin näyttää etenevän, joskin vähintään nikotellen. On sanottu, että muuttujia on niin paljon, että hanke tarvitsee uuden, rakentamisen sallivan periaateluvan. Ehkä niin, tai sitten kysymys on voimassaolevan periaateluvat täydentämisestä. Tästä ollaan eri mieltä. Nähtäväksi jää, mikä on lopputulema. Nyt Fennovoima on joka tapauksessa toimittanut tasavallan hallituksen käsiteltäväksi hakemuksen rakentamisen sallivan periaateluvan täydentämiseksi. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on luvannut, että hallitus käsittelee asiaa vielä ”näillä lumilla”.

Kuten todettu, erimielisyyttä on. Tiedetään, että hallituksessa edustettuina olevista puolueista vihreät ja vasemmistoliitto suhteutuvat kriittisesti ydinvoimaan jo periaatteesta. Kun ydinvoiman rakentamisen periaatepäätöstä käsiteltiin vuonna 2010, nykyisen hallituksen ministereistä sitä kannattivat tietysti kaikki kokoomuslaiset, mutta myös demareiden Jutta Urpilainen, Rkp:n Anna-Maja Henriksson, ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen. Vastaan äänestivät vihreiden Pekka Haavisto ja Ville Niinistö sekä vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja Merja Kyllönen, mutta myös demareiden Erkki Tuomioja, Krista Kiuru, Susanna Huovinen ja Piia Viitanen. On väitetty, että ydinvoimakysymys tulisi horjuttamaan tai ainakin huojuttaman hallitusyhteistyötä, nähtäväksi jää.

Näillä näkymin eduskunta tulisi käsittelemään asiaa syksyllä. Onko eduskunnan kanta asiassa muuttunut sitten edellisen periaatepäätöksen? Oletettavaa on, että mitään suurempia muutoksia näkemyksiin – ainakaan vielä tässä vaiheessa – ei liene tapahtunut, vaan suurin osa kansanedustajista pitää Fennovoiman hakemusta ensisijaisesti edellisen luvan päivittämisenä eikä siis uutena hakemuksena ydinvoiman rakentamiselle.

Mielenkiintoista on, mitä viime aikojen tapahtumat Venäjän ja Ukrainan välillä vaikuttavat kansanedustajien mielipiteisiin. Venäläisen Rosatomin lähes 50 prosentin osuus suomalaisen ydinvoimalan omistajana ja laitetoimittajana saattavat vaikuttaa joidenkin kansanedustajien näkemykseen. Eikä viime aikojen tapahtumat Ukrainassa ainakaan helpota päätöksentekoa. Puhetta aiheen ympärillä kuitenkin tulee riittämään. Sen verran kiistanalainen asia ydinvoima joka tapauksessa on.

Comments Off on Ja taas ydinvoima puhuttaa