Yhteiskunta

Laillisuusvalvontaa ja luottamusta

Jos viime viikolla sattui avaamaan television tilanteessa, missä sisäministeri Päivi Räsänen piti tiedotustilaisuutta yhdessä poliisiylijohtaja Mikko Paateron kanssa, ensimmäinen ajatus tuskin oli, että siinä nyt ollaan kyseenalaistamassa luottamusta tasavallan korkeimpaan poliisijohtoon. Sen verran poikkeuksellisesta tapahtumasta oli kysymys. Mutta niin vaan oli. Jälkeenpäin on selvinnyt, että historia ei tunne vastaavanlaista tapausta. Eikä luottamuspula tuntunut vallitsevan yksinomaan sisäministerin ja poliisiylijohtajan välillä, vaan Räsänen tuntui menettäneen uskonsa myös Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikoseen. Harkinta-aikaa johtopäätösten tekemiseen sisäministeri antoi viikonlopun verran.

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että tuolla tasolla luottamusta joko on tai sitten ei ole. Paikallislehden palstanpitäjällä ei ole edellytyksiä lähteä arvioimaan kummankaan osapuolen vaikutteita tai niiden perusteita kovin syvällisesti. Se kuitenkin lienee varmaa, että siihen arvostukseen ja kunnioitukseen, jota poliisi kansalaisten keskuudessa Suomessa nauttii, tällaisilla tapauksilla varmasti on negatiivinen merkitys.

Jälleen kerran tullaan siihen, miltä asiat näyttävät. Eli puutteita poliisin toimien lainmukaisuuden valvonnassa on mitä ilmeisimmin ollut. Se, ovatko puutteet sen mittaluokan virheitä, että se edellyttäisi korkeimmalta poliisijohdolta johtopäätöksiä, jää nähtäväksi. Siitä huolimatta, että poliisin piirissä on viime aikoina esiintynyt monia, rankkojakin väitteitä tapahtumista, jotka koskevat lähinnä Helsingin huumepoliisin päällikön toimia. Nyt syntyneen luottamuspulan sisäministerin ja poliisijohdon välille kerrotaan syntyneen virheestä, että poliisin käyttämiä tietolähteitä eli niin kutsuttuja ”vasikoita” ei ole rekisteröity asianmukaisesti ja etenkin siitä, että sisäministeriä ei ollut informoitu tästä puutteesta, vaikka se ilmeisesti oli ollut tiedossa. Oliko kysymyksessä ainoa syy, se jää nähtäväksi. Jos sisäministeri katsoo, että ”vasikkarekisterin” puuttuminen tai se, että hän ei ole saanut asiasta tietoa, antaa aihetta poliisijohdon johtopäätöksille, siinä ammutaan tykillä hyttysiä. Lakia ja määräyksiä pitää luonnollisesti noudattaa – jopa poliisin. Mutta ”vasikkarekisterin” ylläpitäminen on sen verran riskialtista puuhaa yhteisössä, jossa asiattomatkin pääsevät tutkimaan rekistereitä ja joka yhteisö tuntuu vuotavan tietoja julkisuuteen kuin seula, että siinä voi monen henkikulta olla niin sanotusti kevyttä kamaa.

Ps. Näyttää siltä, että sisäministeri otti lusikan kauniiseen käteen ja Paatero jatkaa eläkkeelle lähtöönsä asti.

Comments Off on Laillisuusvalvontaa ja luottamusta