Yhteiskunta

Luotettavuus katkolla?

Toisin, kuin monissa muissa maissa, Suomessa poliisi on jo pitkään ollut kansalaisten keskuudessa yksi arvostetuimmista ja luottamusta herättävimmistä yhteiskunnan instituutioista. Luottamuksen saavuttaminen on kuitenkin voimavara, joka on ansaittava yhä uudelleen ja pienikin julkinen hairahdus saattaa viedä pohjan pois koko hyvältä asialta. Eikä siinä kaikki. Koska poliisia kohtaan tunnettu luottamus on kollektiivista, siis kokonaiseen virkamies- ja ammattiryhmään kohdistuvaa uskoa, se voidaan menettää hyvinkin pienestä virheestä, jonka tekijä saattaa olla jopa yksittäinen poliisimies.

Kansalaisten usko poliisin luotettavuuteen on viime päivinä kärsinyt ja aivan aiheellisesti voidaan kysyä: Onko poliisin luotettavuus jopa katkolla? Virheeseen ei ole syyllistynyt yksi eikä kaksi poliisia, vaan puhutaan poliisi- ja muusta virkamiesjoukosta, jonka määrän on ilmoitettu olevan jopa yli 150. Asioita seuraamattomille kerrottakoon, että kysymys on entisen hiihtäjälegendan Mika Myllylän kuolinsyyhyn liittyvien tietojen urkinnasta, josta epäiltyinä on 136 poliisia ja 19 muuta virkamiestä. Ainakin näiden osalta on päätetty käynnistää esitutkinta. Tapahtunutta ei voi ohittaa olankohautuksella, sillä syyllisiksi epäiltyjä on löytynyt tiettävästi kutakuinkin kaikilta poliisilaitoksilta sekä niin kutsuttujen rivimiesten, mutta myös poliisipäällystön ja muiden poliisilaitoksilla työskentelevien virkailijoiden keskuudesta. Virkavelvollisuuden rikkominen ja henkilörekisteririkos ovat rikosnimikkeitä, jotka ovat esitutkinnassa selvittelyn kohteina.

Mielenkiintoista on, että esitutkinnan ulkopuolelle on rajattu 60 poliisia ja toistakymmentä muuta virkamiestä, joilla on katsottu olleen “oikeus urkkia” mainittuja Mika Myllylän kuolemaan liittyviä tietoja tai joita koskevat epäilyt ovat syystä tai toisesta osoittautuneet paikkansa pitämättömiksi. Näin maallikkona alkaa tietenkin pohtia, mitkä mahtavat olla ne perusteet, jotka mahdollistavat ehkä noin puolen sadan poliisin tai muun virkamiehen, putkavahdin tai toimistovirkailijan nuuskimisen yksityisen ihmisen kuolemaan liittyvissä yksityiskohdissa, vaikka kysymyksessä olisikin entinen hiihtäjälegenda ja jopa kansallissankari.

Poliisiylijohtajan mukaan, urkintojen pääasiallisena motiivina on ollut puhdas uteliaisuus. Se on toki inhimillistä, eivätkä poliisit sen suhteen poikkea muista. Ehkä näin, mutta mitä on ajateltava poliisista, jonka harkintakyky tuollaisissa kysymyksissä pettää, semminkin, kun kiinnijääntiriski on olemassa. Voidaan jopa esittää kysymys, oliko urkinnan ainoana motiivina sittenkään pelkkä uteliaisuus. Poliisin hallussa olevia, mediaa kiinnostavia ja salaisiakin tietoja on myös aiemmin julkaistu mediassa ja Mika Myllylä jos kuka, oli ehdottomasti mediaa kiinnostava persoona.

Comments Off on Luotettavuus katkolla?