Yhteiskunta

MIKÄ ONKAAN SUUNTA?

Onko se kohti poliisivaltiota? Kysymykselle antoi aiheen uutinen, jonka mukaan sisäministeriön työryhmä kaavailee uudistuksia, jotka antaisivat poliisille olemassa olevien valtuuksien lisäksi oikeuden tehdä muiden muassa myös rikoksia. Uutinen oli sen verran raflaava, että oli ihan pakko hieman selvitellä, missä ja mihin ollaan menossa.
Suomalaisten luottamus lakia ja järjestystä ylläpitävään virkavaltaan perustuu lapsenomaiseen uskoon suomalaisen poliisin suoraselkäisyydestä ja kaikissa tilanteissa kansalaisia puolustavista toimintatavoista. Tämä usko horjuu ainoastaan silloin, kun suomalainen joutuu sakotetuksi ylinopeudesta.
Takavuosina luottamus poliisiin oli koetuksella. Silloin poliisi haki oikeuksia puhelinten salakuunteluun. Vilkkaan julkisen keskustelun jälkeen poliisille myönnettiinkin rajoitettuja oikeuksia, jotka muistaakseni koskivat vakavia huumerikoksia ja kuunteluun oli aina hankittava tuomioistuimen lupa. Melkoinen osa kansalaisista taitanee vieläkin olla siinä uskossa, että puhelinkuuntelu on ainoa sellainen poliisin toimintavaltuus, jolla saatetaan puuttua kansalaisten yksityiselämään ja perusoikeuksiin. Näinhän ei ole asian laita. Tuon puhelinkuuntelua koskevan ensimmäisen pikkusormen antamisen jälkeen poliisi on hiljalleen hivuttanut otettaan koko käden itselleen ottamiseksi ja toimintavaltuuksia on vuosien varrella lisätty useaan otteeseen. Nykyisin poliisin kaiken aikaa laajenevat toimintavaltuudet eivät rajoitu yksinomaan rikoksesta epäiltyihin vaan poliisilla on yhä huomattavampi oikeus puuttua sellaisten ihmisten elämään, joilla ei ole mitään tekemistä minkään rikoksen kanssa. Lisäksi tiedossa on, että laillisiakin toimintavaltuuksia on venytetty aivan äärirajoille, jopa väärinkäytöksiin asti.
Nykyisin voimassa oleviin poliisin toimivaltuuksiin kuuluu edellä mainitun, vakavaa huumerikosta koskevan, puhelinkuuntelun lisäksi muun muassa oikeus kuvata salaa. Ihmisistä voi myös ottaa dna-näytteitä ja tallentaa niitä. Poliisi voi rajoitta ihmisten vapautta ja liikkumista, takavarikoida omaisuutta ja vaikkapa postilähetyksiä. Kun poliisille vielä ollaan ehdottamassa ainakin sellaisia lisävaltuuksia, että tämä saa rikoksen selvittämiseksi, paljastamiseksi, tai jopa ehkäisemiseksi tehdä muun rikoksen paitsi väkivaltarikosta ja että poliisi voisi kuunnella ihmisten puhelimia, vaikka ketään ei vielä edes epäiltäisi rikoksesta, ollaan heikoilla jäillä. Uudistuslistaan kuuluu muitakin toimintavaltuuksien laventamisia. Ne painottuvat lähinnä huumerikollisuuteen, mutta kuten nyt tiedetään, niitä hyvinkin helposti ruvetaan soveltamaan muihinkin tilanteisiin. Elämme siis aikoja, jolloin otsikon kysymys on vähintäänkin aiheellinen.

Comments Off on MIKÄ ONKAAN SUUNTA?