Yhteiskunta

Syitä ja seurauksia

Kohtalaisen säännöllisin välein valtakunnan mediat hankkivat asiantuntijoinaan kuultavaksi erityisesti talousalan asiantuntijoita ja analyytikkoja lähinnä pankkimaailmasta kertomaan näkemyksiään tasavallan taloudenhoidosta, sen syistä ja niiden seurauksista. Usein – tai viime aikoina lähes aina – näiden taloustietäjien prognoosit ovat sisältäneet lopun ajan kuviin verrattavia ennusteita Suomen ja suomalaisten tulevaisuudesta. Kovin usein ei kuule kuitenkaan minkäänlaisia perusteluita sen enempää syistä, kuin niiden seurauksistakaan. Tällaiset taloustietäjien näkökannat siirtyvät usein lähes lyhentämättöminä monien valtakunnantasoisten poliitikkojen puheenvuoroihin, jolloin ollaan tilanteessa, jossa taloustietäjät ja analyytikot eivät ole katsoneet tarpeelliseksi perustella tai selitellä mielipiteitään ja poliitikot, jotka mainittujen tulevaisuuden ennustajien näkemyksiä apinoivat, eivät siihen kykene.

Yksi nykyhallituksenkin myöntämistä suurimmista ongelmista Suomessa on tasavallassa vallitseva työllisyystilanne. Työpaikkoja pitäisi saada rutkasti lisää. Jotkut edellä mainitut talousgurut ja muut analysoijat ovat esittäneet, joidenkin poliitikkojen apinoidessa heitä, että liian ankara verotus on syy korkeaan työttömyyteen, joka näkökanta on monilla tahoilla sen enempää perustelematta tulkittu niin, että jos korkea verotus on työttömyyden syy ja aiheuttaja, niin verotuksen alentaminen toimisi seurauksiltaan jonkinlaisena automaattina, joka vastaavasti lisäisi työpaikkoja. On annettu ymmärtää, että yritysten tehtävä ja jalo tarkoitus olisi ennen muuta luoda työpaikkoja, mutta verotus tai muut valtiovallan aikaansaamat esteet olisivat tuota “pyhää” tehtävää estämässä.

Joku saattaa olla toistakin mieltä, mutta nykyisin jo julkisestikin myönnetään, että yrityksen – oli toimiala mikä hyvänsä – ensisijainen tehtävä on hankkia voittoa omistajilleen. Vasta sitten, jos tuon päämäärän toteuttaminen edellyttää työntekijöiden palkkaamista, se tehdään. Kukaan ei palkkaa työntekijöitä, jos ei ole töitä.

Monet nykyhallituksen edustajat esittivät ennen vaaleja, että työttömyyttä poistetaan sillä, kun työttömät ryhtyvät yrittäjiksi. No, siinä saattaisi säästyä työttömyyskorvaukset, mutta jos yrittäjäksi ryhtyvällä työttömällä ei ole minkäänlaista liikeideaa, niin kehnosti siinä käy. Ja kun yrittäjällä ei ole minkäänlaista työttömyysturvaa, niin jälki on vielä pahempaa. Tunnustan menneeni vastaavaan lankaan tässä takavuosina enkä voi suositella ja minulla sentään oli ihan kelvollinen liikeidea, jolle rakentaa.

Todettakoon vielä lopuksi otsikkoon viitaten, että syyt ja niistä johtuvat seuraukset eivät ole aina yksiselitteisiä eivätkä ainakaan yksinkertaisia. asiat vaan harvoin sujuvat kuin Strömsössä kuten nykyisin on tapana asia ilmaista.

Comments Off on Syitä ja seurauksia