Yhteiskunta

Tuumailuja itsenäisyyspäivän jälkeen

Suomalainen itsenäisyyspäivä on jälleen kerran ohi. Kovin paljon uutta ei päivän viettoon sisältynyt, kun tasavallan presidentin iltavastaanottokin oli palannut takaisin perinteisiin puitteisiinsa. Vuosi sitten Tampereella järjestetty tilaisuus antoi toki viitteitä, että muutos olisi mahdollinen, mutta samanlainen tilaisuus – ainakin Piruparan silmissä – juhla oli, kuin kymmenet kerrat aiemminkin.

Eräs asia, joka tämänvuotisessa itsenäisyyspäivässä kiinnitti palstanpitäjän huomiota, oli se, että kovin montaa kertaa päivän mittaan ei tullut esiin, että Suomi itsenäistyi jo 97 vuotta sitten eli vuonna 1917. Ilmiö on näkynyt toki aiempinakin vuosina, mutta, nyt seurasin aiheen uutisointia erityisellä tarkkavaisuudella erityisesti televisiossa. Illan uutislähetyksissä asia toki mainittiin, mutta muuten ohjelmat, kuin niiden sisältökin tuntuivat keskittyvän lähes yksinomaan ja ainoastaan talvi- ja jatkosotaan. En tietenkään vähättele veteraanien ansioita. Pari kuukautta sitten 92-vuotiaana kuollut isänikin lähti talvisodan sytyttyä 17 ikäisenä vapaaehtoisena suorittamaan suomalaiselle miehelle kuuluvaa velvollisuuttaan. Ja sekin pitää paikkansa, että koko sinä 97 vuoden aikana, kun Suomi on itsenäinen ollut, sen menettäminen oli lähimpänä juuri noiden talvi- ja jatkosodan tapahtumien seurauksena. Siitä huolimatta – jos televisio-ohjelmia olisi seurannut joku aiheeseen aiemmin perehtymätön – olisi hyvinkin vaivattomasti voinut muodostaa käsityksen, että Suomi itsenäistyi vasta talvi- ja jatkosodan tapahtumien seurauksena.

Kuten aiemmin totesin, pois se minusta, että vähättelisin veteraanien ansioita, mutta siitä huolimatta oli todennäköisesti jonkinlainen onnen kantamoinen, että Suomi, jopa hävityn sodan seurauksena, säilytti itsenäisyytensä. Siihen on väitetty vaikuttaneen maailmanpoliittisten tapahtumien ja ennen kaikkea sen, että herra Stalinilla oli niin kiire ehtiä Berliiniin ennen jenkkejä, että paine Suomen rintamalla sen vuoksi hieman hellitti.

Syitä sille, miksi julkisuus ilmeisen tarkoituksella unohtaa itsenäisyyden alkuajat, voidaan tietenkin etsiä. Hieman yksinkertaistaen voisi ajatella, että hävityn sodankin seurauksena säilytetty itsenäisyys saattaa vaikuttaa ainakin kunniallisemmalta kuin vuoden 1918 tapahtumat, jolloin suomalaiset listivät toisiaan ihan urakalla ja siksi nuo lähes 100 vuotta vanhat tapaukset halutaan tarkoituksella unohtaa.

Kun Suomi itsenäisenä valtiona kolmen vuoden kuluttua täyttää 100 vuotta, ehkä silloin itsenäisyys mielletään ja myös uutisoidaan alkaneen jo reilut parikymmentä vuotta ennen talvisodan alkamista.

Comments Off on Tuumailuja itsenäisyyspäivän jälkeen