Eurooppa,  Kansainvälinen politiikka

Odotettu viikko

Vaikka juhannusta keskikesän juhlana monen mielestä kannattaa odottaa, palstanpitäjää on koko kevään ja alkukesän kiehtonut ajatus siitä, kuinka käy ilmiölle nimeltä Brexit. Kuluvan viikon torstaina britit kun äänestävät maansa EU-jäsenyydestä ja juhannusaattona äänestystuloksen pitäisi olla tiedossa.

Sen verran aihe on aikaansaanut parranpärinää eri tahoilla, että tämän kirjoittajan asiantuntemus ei riitä kovin syvällisiin pohdintoihin kaikista niistä seurauksista, joita Britannian mahdollinen ero EU:sta toisi tullessaan paitsi briteille itselleen, myös muulle EU:lle. Se lienee kuitenkin selviö, että Brexitin mahdollinen toteutuminen muuttaisi monia asioita eikä EU olisi enää se EU, joka se oli ennen Britannian kansanäänestystä eikä tietenkään sellainen, johon vaikkapa Suomi aikoinaan liittyi.

Sattui muiden muassa tässä äskettäin silmään Keskuskauppakamarin julkaisema, tuoreehko Brexit -selvitys, jonka mukaan Britannian ulkomaankauppa voisi romahtaa jopa yhdeksän prosenttia. Kun Britannia on Suomen kuudenneksi tärkein vientikohde, muutos näkyisi myös suomalaisten vientiyhtiöiden toiminnassa ja tuloksissa.

On toki kohtalaisen yksinkertaista ja helppoakin yhtyä myös niihin näkemyksiin, joiden mukaan kansanäänestyksen lopputuloksen ollessa kielteinen Brexitille eli myönteinen Britannian pysymiselle EU:ssa, myös se tulee muuttamaan Euroopan unionia tavalla tai toisella.

Jos Brexit toteutuu, sillä saattaa olla vaikutusta myös muiden maiden kiinnostukselle erota Euroopan unionin jäsenyydestä. Ja ainakin se, onko EU:sta edes mahdollista erota. Siitäkin kun on ollut ajoittain epätietoisuutta. Mitään ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä ja Brexitin mahdollinen toteutuminen voi viedä aikaa jopa vuosia. Siitä huolimatta juhannusviikon torstai tulee vaikuttamaan monin tavoin suomalaisten ja suomalaisyritysten toimintaan, kävi brittien kansanäänestyksessä miten tahansa.

Kuten hyvin tiedetään Britannia ei kuulu sen enempää euro-, kuin Schengen-alueeseen, joten sillä sektorilla mitään radikaaleja muutoksia tuskin tulee tapahtumaan, mutta Brexitin toteutuessa Britannia tullee jäämään EU -maiden kannalta tullimuurin taakse ja se, jos mikä, on asia jonka myös suomalaisyritysten on otettava huomioon.

Tätä kirjoitettaessa ennakkogallupit julistavat Brexit-kansanäänestyksen tuloksen olevan varsin tasan eli kielteisillä ja myönteisillä mielipiteillä ei kovin suurta eroa näyttäisi olevan. Juhannuksena ollaan viisaampia.

Comments Off on Odotettu viikko