Yhteiskunta,  Kotimainen Politiikka

Hiekkalaatikko pysyy – leikkijät vaihtuvat

Paitsi kokoomuksen odotettuja ministerivaihdoksia, myös muita henkilömuutoksia kansakunnan kaapin päällä eli tasavallan kansanedustuslaitoksessa on juhannusviikon innoittamana hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Ruotsalaisen kansanpuoleen äskettäin väistynyt puheenjohtaja Carl Haglund keräsi jopa lelunsa ja vaihtoi koko hiekkalaatikkoa ja siirtyi kiinalaisyrityksen palvelukseen. Hänen tilalleen hiekkalaatikolle tulee entisen ministerin ja presidenttiehdokkaan Elisabeth Rehnin tytär Veronica Rehn-Kivi.

Presidenttiehdokkaaksi ryhtynyt Matti Vanhanen vaihtui keskustan ryhmäpuheenjohtajana tanssivirtuoosinakin tunnettuun Antti “Kanki” Kaikkoseen.

Ne kaikkein odotetuimmat tai ainakin mielenkiintoisimmat henkilövaihdokset kohdistuivat luonnollisesti kokoomuksen uuden puheenjohtajan Petteri Orpon ministerivalintoihin. Se toki oli jo tiedossa. että hän itse tulee luopumaan sisäministerin tehtävistä ja siirtyy Alexander Stubbin tilalle valtiovarainministeriauton takapenkille. Kovin suuri yllätys ei ollut sekään, että sisäministerin salkun haltijaksi tulee eduskunnan varapuhemies Paula Risikko, jolla on ministerikokemusta sen verran runsaasti ennestään, että sen hyödyntämättä jättäminen olisi ollut varsin outoa.

Vailla kokoomuslaista sisäpiiritietoa, näin ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta ehkä kiinnostavinta seurattavaa oli se, kumpi istuvista kokoomuksen naisministereistä Lenita Toivakka vai Sanni Grahn-Laasonen saa väistyä. Kummankin syrjäyttämiseen olisi, ainakin tämän kirjoittajan mielestä, ollut perusteita. No, Orpon silmätikuksi valikoitui Lenita Toivakka. Ehkä tämän perheyrityksen tiimoilta käydyn verokeskustelun vuoksi. Mene ja tiedä?

Ainoana, ehkä yllätyksenä kokoomuksen ministerivalinnoissa voitaneen pitää ensimmäisen kauden kansanedustajan Kai Mykkäsen valintaa Lenita Toivakan tilalle ulkomaankauppaministeriksi. Samoin kun edellä mainittu Veronica Rehn-Kivi, myös Kai Mykkänen on toisen polven kansanedustaja. Hänen isänsä Jouni Mykkänen toimi kokoomuksen kansanedustajana Piruparan muistin mukaan joskus 1970-luvulla, kunnes siirtyi Yleisradion johtotehtäviin.

Juhannusviikon henkilövaihdokset eivät kokoomuksen piirissä rajoittuneet pelkästään ministeritasolle. Myös Arto Satonen sai väistyä kokoomuksen ryhmäpuheenjohtajan paikalta Kalle Jokisen tieltä. Aika näyttää, muuttuuko hallituksen toiminta enemmän kokoomuslaiseksi kuin tähän asti. Mielenkiintoista seurattavaa joka tapauksessa.

Comments Off on Hiekkalaatikko pysyy – leikkijät vaihtuvat