Kotimainen Politiikka

Loppu vai hidaste suhmurointiin

Kun kokoomuksen Lasse Männistö veti eronpyyntönsä eduskunnasta takaisin, käväisi ensimmäisenä mielessä, että jokohan se nyt loppui kokoomuksen viimeaikoina harrastama suhmurointi. Se kun pääministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin, Ylen uutisille, antaman lausunnon mukaan oli sitä miltä se näyttikin eli kabinettipolitiikkaa, joka muistutti 1970-luvun tapaa hoitaa asioita. Aika näyttää, sillä alkoi todella vaikuttaa, että kokoomuksessa alettiin uskoa puolueen kaikkivoipaisuuteen, mitä tulee erilaisiin nimityksiin.

Tämänkertainen suhmurointi taisi alkaa siitä, kun Laura Räty, Kevan hallituksen puheenjohtajana, järjesti potkut Kevan keskustalaiselle toimitusjohtajalle Merja Ailukselle. Todennäköisesti aiheesta – siihen en ota tässä yhteydessä kantaa. Kun Ailus oli saatu sivuun, tilaa oli raivattu edellä mainitun Lasse Männistön keskustalaiselle isälle Jussi Männistölle, joka tehtävään valittiinkin – toki Laura Rädyn jäävätessä itsensä valintatilanteessa.

Toinen kaikkivoipaisuuteen viittaava tilanne, joka oli ihan oma tapauksensa, alkoi siitä kun Jyrki Katainen ilmoitti eroavansa sekä kokoomuksen johdosta, että pääministerin tehtävistä. Todennäköisesti toimittiin kaikkien säädösten mukaan, mutta kokoomuksen kaikkivoipaisuutta kyllä korosti se, että sen puoluekokous päätti kuka on Suomen pääministeri. Tietysti voidaan ajatella, että kokoomus oli edellisten vaalien voittaja ja mainittu puoluekokous valitsi ainoastaan henkilön jatkamaan Kataisen työtä. Mutta sitä ei kukaan tiedä kuinka mahdollisissa vaaleissa olisi käynyt. Olisiko kokoomus edelleen ollut se suurin puolue?

Suhmuroinnin huipentuma saavutettiin, kun Keva – sekoiluissa profiloitunut Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty valittiin sosiaali- ja terveysministeriksi. Kun isä-Männistö oli aiemmin hoidettu Kevan toimitusjohtajaksi, nyt oli tarkoitus järjestää poika viransijaiseksi Helsingin apulaiskaupunginjohtajan hyväpalkkaiseen virkaan ja järjestää sen myötä Laura Räty varamiespaikalta eduskuntaan nauttimaan ministeripalkkansa lisäksi vielä puolta kansaedustajan palkasta, joka kansanedustajaministereille ihan sääntöjenkin mukaan kuuluu. Eduskunnasta ei kuitenkaan lähdetä niin kuin torpasta, semminkään kun Lasse Männistö olisi viransijaisuutensa jälkeen ollut ilmeisesti pyrkimässä uudelleen eduskuntaan.

Tällainen suhmurointi alkoi olla ilmeisesti jo Alexander Stubbillekin liikaa. Etenkin kun keskusta viimeksi julkaistussa gallupissa oli ohittanut kokoomuksen. Aika näyttää pelastaako Männistön eroanomuksen peruutus eduskunnasta tilannetta. Ruokahalu näyttää kasvavan syödessä, mutta liikaa syömisestä seuraa yleensä melkoinen ähky. Lasse Männistö on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Laura Räty tuore, muutaman kuukauden vanha ministeri. Taisi tulla vähän liian iso pala pullaa untuvikoilta haukatuksi. Pullaan kun voi joskus jopa tukehtua.

Comments Off on Loppu vai hidaste suhmurointiin