Kotimainen Politiikka

Vetelää ja halpahintaista

Otsikko viittaa opposition ensimmäiseen julkiseen esiintymiseen eduskunnassa, kun tasavallan parlamentti tiistaina keskusteli Jyrki Kataisen sixpack-hallituksen hallitusohjelmasta. Vetelää, ponnetonta ja laiskanpulskeaa, etten sanoisi suorastaan nahjusmaista roolia, esitti se suurempi kahdesta oppositiopuolueesta eli perussuomalaiset. Ainoastaan Timo Soini, EU-vastaiselle tyylilleen uskollisena, kykeni retoriikallaan edes hieman vastaamaan hallituspuolueiden edustajien esittämiin näkemyksiin. Jos tämä oli sitä, mikä vaali-iltana suureen ääneen julistettiin ”jytkyksi”, ei todellakaan vakuuttanut.

Ja edelleen. Se totaalinen järkytys, joka keskustan piirissä äskeisen vaalipäivän iltana koettiin, näyttää jatkuvan – ja todennäköisesti vielä pitkään. Kun kahdeksan vuotta maan suurimpana ja samalla pääministeripuolueena profiloitunut keskusta kutistuu yhden vaalipäivän ja -illan aikana maan pienimmäksi oppositiopuolueeksi, tyrmistys lienee totaalinen. Jäljelle jäi lähinnä irvikuva entisestä mahdista ja suuruudesta. Se ei kuitenkaan selitä sitä halpahintaista ja kaiken arvostelun alittavaa käyttäytymistä, joka tuntui olevan johtavana ajatuskuviona useissa keskustan esittämissä puheenvuoroissa. Vaikka kepulaisten tarkoitus ehkä olikin mollata aiempaa päähallituskumppaniaan kokoomusta, tuntuu täysin käsittämättömältä se, että itse kahdeksan vuotta pääministeripuolueena hallituksessa istuneena, se kykenee näkemään valtakuntaa uhkaavat vaarat ja olemassa olevat vaikeudet muutama päivä sitten nimitetyn uuden hallituksen aikaansaannoksina.

Ei ole hallituksella huolta oppositiosta, jos toiminta ja esiintyminen jatkuvat samalla lepsuilevalla tavalla tai edes läheskään samankaltaisena, kun tiistain surkuhupaisa esitys oli. Tilannehan oli hallituksen kannalta suorastaan herkullinen. Oppositiota vietiin kuin pässiä narussa, kuten sanonta osuvasti kuuluu. Jopa demareiden Jouni Backman, joka yleensä pysyttelee tiukasti asialinjalla, pääsi sivaltamaan perussuomalaisia muistelemalla Veikko Vennamon aikoinaan tapahtunutta uloskantoa eduskunnasta ja toteamalla, että olisiko Soini pitänyt vastavuoroisesti kantaa sisään Säätytalon hallitusneuvotteluihin, kun kauniit kutsut ja muut maanittelut eivät tepsineet.

Tässä on kysymys tietenkin paikallislehden palstanpitäjän omakohtaisista havainnoista. Ehkä oppositio oli jo vahvasti lomatunnelmissa, vaikka – silmämääräisesti arvioituna – yllättävän suuri joukko kansanedustajia olikin paikalla. Ainakin televisioinnin ajan. Ovathan, etenkin uudet kansanedustajat jo kuluttaneet arvokasta aikaansa parin kuukauden ajan, odotellessaan hallitusneuvottelujen etenemistä ja kynnet varmasti jo syyhyävät päästä tositoimiin eli ansaitulle kolmen kuukauden kesälomalle.

Comments Off on Vetelää ja halpahintaista