Yhteiskunta

Näinkin sen voi nähdä

Jos on mainittava joku asia, joka viime aikoina on puhuttanut kansakuntaa kaikilla sen tahoilla ja tasoilla, ensimmäisenä mieleen tulee tämän maan syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Tasavallan presidenttiä ja hallitusta myöten asiaan on kiinnitetty huomiota. Myös tällä palstalla on aiemmin tullut otettua kantaa niin presidentti Niinistön aiheesta esittämiin näkemyksiin, kun niin kutsuttuun nuorisotakuuseenkin, joka on maan hallituksen kädenojennus syrjäytymisuhan alla oleville nuorille.

Jostain syystä – aina kun puhutaan syrjäytymisestä tai sellaisen uhasta – ainakin tämän kirjoittajan mieleen assosioituu joukko nuoria, nimenomaan miespuolisia yhteiskunnan jäseniä, joiden koulunkäynti on jäänyt peruskoulun tasolle tai jopa sen alle. Miksi samanlaista uhkaa ei näyttäisi olevan nuorilla naisilla? Syytä voi perustella vanhoilla fraaseilla, että tytöt menestyvät koulussa poikia paremmin ja tytöt jatkavat myös opiskeluaan lukiossa poikia useammin eli tytöillä olisi näin ollen paremmat lähtökohdat ja eväät elämään.

Kun aihe, kuten todettu, on ollut esillä hyvinkin runsaasti mitä erilaisimmissa yhteyksissä, voisi olettaa, että kysymyksessä olisi jotenkin uusi tai jopa ennen kokematon ilmiö. Näin ei kuitenkaan ole. Keskustelun kohteena ei vaan aiemmin ollut syrjäytymisuhan alla olevat nuoret yhtenä nimikkeenä. Varsin pitkään on puhuttu niin kutsutuista ”peräkamarin pojista”, joita on pidetty lähinnä maaseutuun ja sen tyhjentymiseen liittyvänä ongelmana. Mutta mitäpä he muita ovat, kuin syrjäytymisuhan alla olevia tai jo syrjäytyneitä nuoria miehiä. Vaikka näitä ”peräkamarin poikia” ei koskaan ole pidetty koko kansakunnan kannalta kovin ongelmallisena joukkona, tiettyä yhtäläisyyttä nykytilanteeseen näyttäisi tuovan se, että koskaan en muista kuulleni puhuttavan ”peräkamarin tytöistä”. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä kun ”peräkamarin poikien” ongelmia pyrittiin ratkaisemaan maatalousnäyttelyissä ”Ieva”-nimisen tietokoneen avulla, kun kyseisille pojille haettiin nykytekniikkaa hyväksi käyttäen emäntiä. Samaa asiaa, mutta ehkä hieman peitellymmin ja jopa sivistyneemmin, ajanee MTV:n ”Maajussille morsian”-ohjelma.

Kuten tuli mainittua, tytöt pärjäävät koulussa ja opinnoissaan poikia paremmin, joka jo sinänsä helpottaa naispuolisen kansanosan elämää. Mutta jo pitkään on ollut myös niin, että naisilla on miehiä paremmin ollut mahdollisuus päästä niin sanotusti ”hyviin naimisiin”. Itse asiassa miesten kohdalla tällaisesta mahdollisuudesta tuskin on edes puhuttu. Miehiä, jotka ovat pyrkineet tavalla tai toisella hyödyntämään, vaikkapa naisen olemassa olevaa varallisuutta, on hyvin helposti leimattu ”auervaaroiksi” tai muiksi vastaaviksi. Naisille tuon tyyppisestä leimautumisesta ei koskaan ole ollut pelkoa.

Comments Off on Näinkin sen voi nähdä