Yhteiskunta

Porvarihapatusta

Joskus joutuu niin sanotusti hieraisemaan silmiään, kun näkökenttään sattuu jotain täysin uskomatonta. Nyt kävi niin, että joutui pyyhkäisemään vaikkua korvista varmistuakseen kuulleensa oikein. Kysymys oli sivukorvalla huolimattomasti kuullusta uutisesta, joka kertoi Suomen Pienyrittäjien puheenjohtajan Harri Jyrkiäisen avanneen sanaisen arkkunsa ja paljastaneen koko kansalle, miten patamustia porvarihapatuksen kyllästämiä ajatuksia, miehen mielessä liikkuu. Kun Jyrkiäisen asemassa oleva mies esittää, että pienyritysten työntekijöiltä – etenkin nuorilta – on poistettava työsuhdeturva, täytyy jotain olla pahasti poskellaan. En tiedä, onko Jyrkiäisellä johtamansa pienyrittäjäyhteisön valtuudet moisen hapatuksen esittämiseen. Jos on, voidaan kysyä, mitä vielä on odotettavissa?

Ovatko Jyrkiäisen puheet oire jostain tulevasta? Vai onko kysymys pienyrittäjäjärjestön puheenjohtajan yksityisajattelusta ääneen? Jälkimmäisistä Harri Jyrkiäinen vastaa luonnollisesti itse, mutta jos kysymys on jostain laajemmasta liikehdinnästä, odotettavissa voi työmarkkinoilla olla tulikivenkatkuisia tilanteita ja ankaria yhteenottoja.

Tässä ei näet pääse ajatuksesta, että historia olisi toistamassa itseään. Viime aikoina on uutisoitu jo joitain ilmoituksia alkaneista ja odotettavissa olevista yt -neuvotteluista. Ja mikä hämmästyttävintä, yrityksissä, jotka ovat tehneet hyvää tulosta. Konepajayhtiö Metso oli jopa jakamassa lisäosinkoja omistajilleen samaan aikaan, kun oli aloittamassa satoja työntekijöitä koskevat yt -neuvottelut. No, melkoisen kohun noustessa, Metso perui lisäosingot, ei kuitenkaan irtisanomisneuvotteluja. Toinen oire tulevasta saattaa olla Op-Pohjola yhtiöitä koskevissa uutisissa, jotka nekin ovat kertoneet odotettavissa olevista yt -neuvotteluista.

Ovatko nuo pari mainittua esimerkkiä jonkinlaista alkusoittoa tulevasta? Me, joiden muistissa elävästi ovat ajat, kun 1990-luvun laman päivittäiset ja viikkoja – jopa kuukausia – jatkuneet irtisanomisilmoitukset kyllästivät jokapäiväisiä uutislähetyksiä, voimme kysyä toistaako historia siis itseään? Myös tuolloin työnantajasektorilla haikailtiin erilaisten työehtojen heikentämisen perään. Silloin toiminnan veturiksi oli valjastettu Esko Ahon hallitus ja suunnitelmia piti toteutettaman työreformiksi kutsutun operaation voimin. Sen verran ay-liike oli, laman kurimuksesta huolimatta – tai ehkä juuri siksi – voimissaan, että työreformi tuli torjutuksi. No, taidettiin siinä joutua uhkaamaan jopa yleislakolla, ennen kuin mainitut torjuntatoimet toteutuivat.

Jos Harri Jyrkiäisen ulostulo pienyritysten työntekijöiden työsuhdeturvan romuttamisesta enteilee jotain vastaavia haikailuja, kuin 1990-luvulla, työntekijätahoilla kannattaa olla tarkkana!

Comments Off on Porvarihapatusta